В последните години технологиите при автомобилите се измениха до такава степен, че вече автомобилът е повече компютър и машина с изкуствен интелект, отколкото моторно превозно средство, каквото бе само по преди десетилетие. Въпреки това един от компонентите от автомобилите, който до днес не беше получил съществено изменение, бяха чистачките.  Две по-малки или една голяма, те представляваха механично рамо с електрически мотор и сменяеми гумено перо накрая.

Чистачките във вида в който ги познаваме обаче съвсем скоро ще отидат в историята, защото ще бъдат заменени от специални лазерни устройства. Такъв патент регистрира в американското патентно ведомство компанията Tesla. Модерното устройство, наречено "импулсен лазерен чистач" се очаква да бъде в пъти по-ефективно от стандартните механични чистачки.

От патента на компанията на Илън Мъск става ясно, че джаджата ще замени не само механичните чистачки, но и пръскалките, защото с лазерната технология няма да има нужда от почистваща течност. От скиците се разбира още, че лазерните чистачки ще преминават през прецизна калибровка, за да не вреди лазерният им лък на шофьора, пътниците, пешеходците и останалите участници в движението.

 

Прочетете още: Първият завод на Tesla в Европа ще е в Германия