Samsung са лидер на световния пазар на телевизори, което се дължи предимно на сериозното влияние в премиум сегмента. Още преди две години компанията обяви решението да инвестира внушителните $10.85 млрд. за разработка на QD-OLED TV. Средствата обхващат всички аспекти от научно-развойната дейност необходими да ускорят навлизането на технологията в реални устройства.

Вече са стартирали тестове с първите работещи прототипи на QD-OLED екрани. Ако не възникнат неочаквани затруднения се очаква масовото производство да стартира през третото тримесечие. Един от недостатъците в първите прототипи на Samsung е недостатъчно високата яркост, за да се отговори на актуалните стандарти в индустрията.

Компанията има различни идеи как да преодолее това ограничение. Технологията QD-OLED TV се очаква да намери приложение в телевизори от най-популярните класове устройства, които имат 55", 65", 72" и 82" екрани. Бъдещите монитори на Samsung също вероятно ще имат QD-OLED дисплеи, съобщава OLED-Info.

 

 

Oфициалната премиера на QD-OLED TV модели е планирана за следващата година. Няма да е изненадващо, ако устройствата бъдат показани още на CES 2022 в началото на януари. Хибридните телевизори от новата серия ще комбинират предимствата на OLED дисплеите, които имат по-тъмни нива на черното и по-добър контраст, но също Quantum Dot филтри, подобряващи качеството на цветовете.

Така Samsung ще предложат и уникалните характеристики на QLED телевизорите в предстоящите QD-OLED телевизори. Първоначално Samsung ще се насочат към разработката на 55" и 65" модели с технологията. След това компанията ще започне да създава и телевизори, които са с размер на екрана от над 70" и имат QD-OLED дисплеи.

През следващата година ще видим и разнообразие от нови устройства, които имат Micro LED екрани. Изглежда, че Samsung ще разчитат на няколко технологични иновации, за да продължат да са водещ фактор в световния пазар на телевизори през 2022г.

 

Още от Digital: Могат ли бъдещите телевизори да бъдат модулни