Неутриното е елементарна частица, която не участва в силно или електромагнитно взаимодействие и се отличава с изключително малка маса, а слабото ѝ участие в ядреното взаимодействие е причината да преминава почти незабелязано през материята. В същото време те се срещат из цялата галактика и според учените са създадени в първите секунди на Вселената още преди да се появят атоми, но заради характеристиките им те са твърде трудни за улавяне, което е причината да знаем твърде малко за тях. Другата интересна подробност е, че това е втората най-разпространена частица във Вселената и може да ни разкрие много неща, както за нея така и за феномени като тъмната материя.

 

Mного скоро, обаче тази ситуация може да се промени, благодарение на нов проект на екип от 240 специалисти, който се разработва с името KM3NeT изцяло с идеята да научим повече неща за неутриното, съобщава DigitalTrends. Едно от първите неща, които са необходими за засичането им е огромен телескоп, като дълбоките води на Средиземно море са идеалната локация за него, тъй като са прозрачни и обхващат голяма територия. Учените най-накрая смятат, че разполагат с необходимите технологии, с които по-ефективно да откриват тези частици, което е и основната цел на KM3Net.

 

Уникалният телескоп ще е оборудван с хиляди отпични сензори, които са способни да улавят слабата светлина в дълбоките води на Средиземно море на заредени частици, появили се от сблъсъци между неутриното и Земята. В момента този проект е към края на първата си фаза, като в следващия етап ще се търси допълнително финансиране в размер на €95 млн., като пълното му изграждане се очаква да е факт в следващите четири години. Ако крайната цел да се разгадае една от най-големите загадки във Вселената бъде постигната то това определено е разумна инвестиция за създааването на KM3Net.

 

Вижте уникални телескопи ще разкриват загадките на Вселената