WiGig е името на технология, която се разработва от WI-Fi Alliance с идеята да ни позволи да използваме много по-бърз Wi-Fi. Бъдещето на стандарта в сферата на джаджите с Интернет на нещата, обаче е поставено на карта. Един от най-големите партньори на WiGig, a именно Intel обявиха, че планират да спрат да разработват чипове и контролери за този стандарт. Основната причина за това решение на компанията е липсата на достатъчно интерес от другите производители в индустрията, предаде SlashGear. 

 

Според данните Intel прекратяват разработването на контролерите Wireless Gigabit 11000 и Tri Band Wireless-AC 18260. Успоредно с това компанията спира производството на Wireless Gigabit Antena-M M100041 и Wireless Gigabit Sink W13100. Партньорите на Intel ще могат да поръчат тези компоненти до 29 септември, като нови бройки ще се създават само до края на годината. Все пак компанията ще продължи да осигурява техническа поддръжка до края на жизнения цикъл на своите продукти с WiGig.

 

Въпросният стандарт осигурява трансфери със скорост от 8Gbps, което е доста по-висока стойност спрямо най-бързите Wi-Fi мрежи. WiGig се отличава с много по-малка латентност, което постига благодарение на неизползвания досега 60GHz спектър. Максималния обхват на действие е 10 метра. Oт Intel смятат, че подобни характеристики превръщат този стандарт в подходящо решение за джаджите с виртуална реалност, тъй като превъзхожда в това отношение Bluetooth и Wi-Fi.

 

Вижте най-често срещаните проблеми с Wi-Fi сигнала и как да ги решим