Инженерите на Honda работят над интересна технология с името Smart Intersection, която цели да добави още едно ниво на сигурност на модерните автомобил. От компанията са обърнали специално внимание на специфичната ситуация, когато сте на кръстовище или светофар, но не можете да видите какво има зад ъгъла на сградата или превозното средство пред вас. По този начин не можете да сте сигурни дали други автомобили не се движат срещу вас и представляват заплаха. Honda предлагат ефективно решение. 

 

Технологията Smart Intersection има една единствена цел и тя е да намали броя на катастрофи, които се случват на най-натоварените кръстовища. В момента почти всеки втори инцидент на пътя става по този начин. Honda са използвали набиращия популярност Vehicle-To-Everything Communication (V2X) протокол, който позволява на автомобилите да си комуникират с другите обекти на платното. Във външната им част са разположени камери и радари, които следят в реално време ситуацията. 

 

 

Именно данните, които те събират могат да се използват за пресъздаване на обектите, които се намират извън полезрението им. Системата включва и изграждането на т.нар. "умни светофари", които имат по четири камери разположени в горната част. Кадрите от тях се обработват и за секунди се изпращат сигнали до преминаващите автомобили. Най-голямото предимство на технологията е, че се вземат под внимание какво вижда всеки един автомобил и участник в движението, за да се предотврати инцидент. 

 

Още от Digital: Четири твърдения за автомобилите с Интернет, на които не трябва да вярвате