Използването на предпазни маски като част от противоепидемичните мерки ограничава някои функционалности на смартфоните. Премиум моделите на Samsung, Apple и Huawei предлагат смарт системи за лицево разпознава, чиято работа е затруднена, когато носим маска.

В този случай варианта е да използвате друг метод за отключване на екрана като PIN код, парола или шаблон на Lockscreen екрана. Свалянето на маската, за да сканирате лицето понякога може да не е подходящо решение, особено когато сте на публично място.

Водещите производители експериментират, но все още не предлагат универсално решение на проблема. Учени от Cornell University разработват иновативна технология с името C-Face, която може да разпознава израженията на лицата, дори когато носим маска. Иновативната система се състои от две RGB камери, които са разположени под ушите на обекта върху външната част на слушалки.

Мини сензорите са свързани с компютър и анализират лицевите характеристики с променящите се контури на бузите, чрез серия от изображения направени през защитната маска, съобщава NewAtlas.

 

 

Данните се използват за идентифициране формата на устните, очите и веждите - цялостният образ позволява коректно да се установи текущата позиция на 42 ключови точки на лицето. Крайният резултат също така се асоциира с една от водещите осем емотикони, които използваме в ежедневната си комуникация и изразяват различни емоциии.

Резултатите от тестове проведени с девет доброволци показват, че новата технология C-Face има коефициент на грешка, който е по-малък от 0.8 милиметра. Емотиконите показани на екрана на компютъра отразяват реалното изражение на човека зад маската с точност от 88%.

Тези цифри са доста обнадеждаващи и учените се надяват скоро да успеят да постигнат 100% ефективност и да комерсиализират технологията.

 

Още от Digital: Как се произвеждат защитните маски (Видео)