В следващите седмици ни очакват няколко атрактивни премиери, сред които най-голям интерес предизвикват Samsung Galaxy S20 и Xiaomi Mi 10. Новите модели ще предложат много подобрения свързани с камерите и дисплеите. Тези два компонента ще бъдат водещи акценти в стратегията на производителите на Android през 2020г. Конкуренцията между тях ще доведе и до сериозни иновации в технологиите за зареждане, които скоро ще са достъпни за масовия потребител. Краткият живот на батерията е един от малкото проблеми на смартфоните.

 

Компаниите разработват различни решения, като например 50W SuperVOOC технологията, която позволява на Realme X2 Pro да се зареди от 0 до 100% за около 30 минути. Смартфонът също така се нуждае от 15 минути, за да увеличи заряда на батерията от 50% до 90%. Очаква се Xiaomi да използват нова 65W технология за бързо зареждане в тазгодишните си флагмани: Mi 10 и Mi 10 Pro, които ще видим на 11 февруари. Този метод позволява 4500mAh батерия да се зареди за 20 минути, като вече се тества 100W система, която се нуждае от 17 мин.

 

 

Производителите се насочват към бъдеще, в което смартфоните използват минимално портове и тези процеси ще направят по-добри технологиите за безжично зареждане. Все още не са достъпни системите с мощност от 50W, като засега стандарта за индустрията е 30W, но се експериментира усилено с тази идея. Повечето модели на Samsung поддържат 15W и 12W, като другите популярни стандарти днес са 18W, 20W, 27W и 30W. Навлизането на подобни иновации ще ни приближи още повече до момента, в който можем безжично да зареждаме смартфони за по-малко от 10 минути.

 

Още от Digital: 10 начина да удължим живота на батерията на смартфона си