Световните продажби на роботи са се удвоили през последните пет години, като тези трендове се очаква да продължат с пълна сила и през 2019г. В голяма степен дизайна и функционалността на машините, които подпомагат производството в различни индустрии не се е променял от десетилетия. Големият проблем на индустриалните роботи е, че са твърде скъпи за много компании, но също така са опасни да се използват в съоръженията. Учени от UC Berkeley смятат, че решението на проблема е изкуствения интелект

 

 

Новият им проект е свързан с разработването на робот, който се казва Blue и е създаден с уникална техника на 3D принтиране. Структурата на хуманоидната машина включва две ръце с щипки в краищата. По този начин Blue е в състояние не само да извършва разнообразен набор от команди, но и е евтин за производството. Любопитен факт е, че машината предлага възможност да се управлява от разстояние от шлемове с виртуална реалност, което също е много полезно, предаде TheVerge.

 

 

Другото голямо предимство на робота е, че за разлика от другите подобни машини има много по-динамично поведение и взема самостоятелни решение. Така например Blue Robot не повтаря едно и също движение многократно, а вместо това използва различни сложни движения, като сгъване на кърпа или отваряне на подарък. Целият корпус включва множество сензори и вградени, които асистират и позволяват на машината да разбира какво се случва в околното пространство.

 

Още от Digital: Пет нови професии, които ще се появят в ерата на роботите