Днес все още не осъзнаваме, че бъдещето хлопа на вратата ни. След няколко години обаче, интернет може да изглежда много по-различно място от това, което е днес. А и начините, по които получаваме достъп до мрежата навярно няма да са същите.

 

Технологиите, които ще дадат възможност на всички тези подобрения да се случат вече ‘набират скорост‘. Разгледайте тези 5 технологии, които ще променят бъдещето.

1. D2D (Device-to-device communications)

D2D е технология, която улеснява комуникацията между устройствата. Целта ѝ е да отнеме напрежението от клетъчните мрежи, когато това е технически възможно и да изпрати съобщение, снимка или видео на вашия приятел, който се намира наблизо чрез Bluetooth Low Energy или Wi-Fi Direct, а не чрез клетъчната кула.

Технологията LTE Direct на Qualcomm дори позволява на смартфоните ‘да разговарят‘ помежду си на разстояние от 500м.

2. Машинно обучение

Машинното обучение е направление в изкуствения интелект, имащо за цел да помогне на компютрите да поемат инициативата без участието на хората. Машинното обучение вече се използва от Siri, Cortana и от софтуера за филтриране на спама в електронната ни поща, от търсачките, от софтуера за разпознаване на лица и реч и така нататък.

3. C-RAN

Често наричана Centralised-RAN или Cloud-RAN, Cloud Radio Access Network (C-RAN) е следващото голямо нещо след LTE. Тя представлява нова архитектура, която опростява клетъчните мрежи и благодарение на нея ще се осигури по-бърз трансфер на данни. C-RAN поддържа 2G, 3G, 4G и може лесно да се интегрира с клетъчни и безжични стандарти.

4. WiGig

WiGig е проектиран да работи заедно с Wi-Fi, а не вместо съществуващите безжични мрежи. WiGig представлява система за високоскоростна безжична връзка с относително малък обсег на действие. Обменът на данни в WiGig мрежите се осъществява на разстояние до 10 метра. Идеята е да има Wi-Fi за широколентова връзка и WiGig за безжично свързване на устройства за домашно развлечение, персонални компютри, таблети и други. Можете също да използвате WiGig, за да свържете таблети и други устройства за забавление в най-различни системи – например, към монтираните видео екрани в колата.

5. Технологии, които ще подобрят батериите

За последните години не сме станали свидетели на голямо развитие на батериите на мобилните ни джаджи.  Почти всички устройства в наши дни се захранват от акумулаторна литиево-йонна батерия. Вярно е, че до този момент подобрения на живота на батериите няма, но научните изследвания в тази област в момента са във възход. Вижте технологиите, които ще подобрят живота на батериите.

 

Вижте още имат ли бъдеще самовъзстановяващите се смартфони