Apple провеждат финални тестове с iOS 15, като ъпдейтите ще стартират след броени дни. Компанията потвърди, че следващата версия на операционната система ще е налична като ъпдейт от 20 септември. Припомняме ви, че за първи път разбрахме подробности за новостите в iOS 15 по време на WWDC конференцията с разработчиците през юни.

 

1. Официалните ъпдейти към iOS 15 стартират на 20 септември

Едно от атрактивните подобрения в софтуера е т.нар. "Focus Mode", който допълва работата на "Do Not Disturb" режима. Собствениците на iPhone ще получат повече възможности да конфигурират кои приложения и хора от списъка с контакти могат да изпращат нотификации и съобщения. Така може да създадете различни настройки, като Sleep Mode, Workout Mode, Work Mode и др.

Aктуализациите не спират дотук, тъй като iOS 15 има и модернизирано Weather приложения, подобрена версия на FaceTime, както и предлага новости в Apple Maps.

 

 

2. ЕС обмисля законодателни мерки, за да си гарантира суверенитет при производството на чипове

ЕС остава в сянката на големите азиатски производители на хардуер. Въпреки това държавите-членки имат амбициозни планове да развият технологичния сектор. Вече бе одобрен бюджет в размер на милиарди евро, които да ускорят навлизането на иновации на континента. Oсновен приоритет в IT сектора в следващите години ще бъдат разработката на нови технологии и намаляването на зависимостта на ЕС от външни доставчици.

Изпълнението на амбициозните цели ще изисква сериозни усилия, средства и инициативи на представители на частния сектор, както и отделните държави от европейското икономическо пространство. Президентът на Европейската Комисия (ЕК), Урсула фон дер Лайен разкри детайли за предстоящ законопроект с името "European Chips Act".

 

3. Xiaomi 11T и 11T Pro са мощни смартфони със 6.67" 120Hz AMOLED дисплеи и 108MP камери

Xiaomi представиха два смартфона, които вдъхват нов живот на T-Series гамата на компанията. Двете устройства предлагат атрактивно съчетание от характеристики и се казват Xiaomi 11T и 11T Pro. Въпреки сходствата има съществени разлики с представителите на Xiaomi Mi 11 гамата.

Така например Xiaomi 11T Pro е оборудван с 6.67" дисплей, който поддържа 1080p+ разделителна способност при съотношение на екрана от 20:9, вместо 6.82" дисплей с 1440p+ резолюция на Xiaomi Mi 11 Pro. Все пак новият модел запазва спецификации като 480Hz Touch Sampling Rate, поддръжката на HDR10+ и 120Hz честота за опресняване.

 

 

4. Правилно ли използваме аудио слушалките си

Една от честите критики към слушалките е, че са много чупливи и се налага често да се сменят. Наистина ли това е така или просто не ги използваме правилно? Според MakeUseOf често потребителите имат основна роля в бързото повреждане на тези устройства. Изданието посочва някои от най-честите причини. Ето шест от тях:

 

5. Геймърските лаптопи скоро ще имат OLED 90Hz дисплеи благодарение на Samsung

Модерните смартфони се утвърдиха като предпочитано средство за гейминг. Това не е изненадващо, тъй като дисплеите им стават все по-големи и поддържат по-висока резолюция. Флагманите с Android също така предлагат допълнителни геймърски режими, оптимизирани за HDR10 видео и имат 120Hz дисплеи.

Честотата за опресняване на кадрите е важен компонент в работата на устройствата. Всъщност този термин обозначава колко пъти в секундата се опреснява съдържанието на екрана. Когато това се случва два пъти на всяка секунда потребителите могат да се насладят на максимално реалистични кадри по време на геймплея.

Някои геймърски смартфони дори имат 144Hz екрани. Изглежда, че подобни иновации ще станат част и от лаптопите.