Google и Facebook са компаниите, които по най-добър начин символизират дигитализирания свят, в който живеем. Социалната мрежа, най-популярната търсачка и Android са доказателство колко важна е личната информация за всеки потребител. Двете компании предлагат услугите си безплатно, но в замяна изискват достъп до поверителна информация за всеки профил.

Разнообразните данни, които споделяме, търсим или гледаме се превръщат в мощен инструмент за таргетиране на реклами. В голяма степем бизнес моделите на Facebook и Google са доста сходни, а популярността на приложенията и услугите им позволява да достигат до милиарди потребители всеки ден.

Ако не сте съгласни с начина, по който Google събира информация за всичко, което правите в интернет разполагате с опцията да преминете към алтернативна търсачка. Eдна от най-популярните опции е DuckDuckGo, тъй като платформата обещава всичко, което Google не предлага, особено по отношение на сигурността.

Все повече хора се интересуват от ефективната защита на личните си данни в интернет.

 

 

Световната пандемия и факта, че прекарваме още повече време пред екраните на любимите си устройства допълнително задълбочава тези процеси. Това е причината все повече потребители да тестват алтернативни решения на Google Search. Разработчиците на DuckDuckGo също се възползват от интереса към по-сигурните софтуерни рещения за откриване на информация.

Според официалните данни на 11 януари е достигнат рекорден трафик от 102 251 307 търсения дневно извършени от DuckDuckGo. Това е първият път, в който е премината границата от 100 млн. заявки дневно, съобщава SlashGear. Разработчиците на алтернативната търсеща машина твърдят, че е генериратн 62% ръст в търсенията през 2020г. на годишна база.

Колкото по-чувствителни стават потребителите на темата дигитална сигурност, толкова по-популярна се очертава да бъде DuckDuckGo. Търсачката не съхранява данни за активността на потребителите, включително бисквитки и данни за IP адреса. DuckDuckGo предлагат още мобилни приложения и плъгини за водещите браузъри, които блокират ефективно тракерите в интернет.

 

Още от Digital: 5 настройки, които ще подобрят сигурността на профила ни в Google