Китайският производител имаше амбициозни планове да детронира Samsung от лидерската позиция в пазара на смартфони. В продължение на две години Huawei разширяваше значително своя пазарен дял и се превърна в единствения реален конкурент на Samsung и Apple. Плановете на Huawei, обаче се наложи да претърпят драстична промяна, след като попаднаха в т.нар. "черен списък" на администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Безпрецедентните санкции срещу компанията бяха въведени през лятото на 2019г. На практика Huawei бяха изключени от веригата за доставки и лишени от достъп до мобилните услуги на Google. Това не представлява проблем за потребителите им на територията на Китай, но е сериозно ограничение за хората извън родината на Huawei.

Tърговските забрани свиха значително пазарния дял на Huawei, които вече не попадат в първите пет производители на смартфони. Все пак компанията поддържаше оптимистични виждания, че новото американско правителство ще промени своята политика и ще сложи край на ембаргото, което влияе сериозно на мобилния бизнес на Huawei.

 

 

Правителството на САЩ, обаче има съвсем различни планове, които ще задълбочат в дългосрочен план проблемите на Huawei. Официалният кандидат предложен от президента Джо Байдън за стратегически пост, който контролира експортните политики с Китай ще продължи ембаргото, съобщава GizmoChina. Китайският производител ще трябва да се сблъска и с още едно ограничение.

Държавният секретар по въпросите  за търговията и сигурността, Алън Естевес също така ще следи отблизо ситуацията с Honor. Дъщерното дружество на Huawei бе продадено в сделка за $15 млрд., за да може да продължи да съществува самостоятелно и да не е обект на санкциите на САЩ.

Все още няма консенсус, тъй като представителите на държавните агенции са раздвоени от идеята да се въведат санкции срещу Honor. Решението все още не е взето, но при подобен вариант Huawei ще продължат да бъдат санкционирани, както досега.

Единственото решение за компанията е да увеличи инвестициите в разработката на HarmonyOS като алтернативна операционна система, с която да продължи да е фактор в мобилната индустрия.

 

Още от Digital: Huawei ще се справят с недостига на 5G процесори през 2022г.