Вижте още: Lenovo IdeaPad Flex 5 - Мултифункционален хибрид с красив дизайн и компактни размери

 

В последно време темата за "Smart Home" е все по-актуална. Особено сред модерните хора, които живят сега, но с мисъл към бъдещето, идеята домът им да бъде умен и да се контролира от един общ алгоритъм започва да се превръща във фикс.

Един от ключовите елементи в тази идея, несъмнено е Google Assistant софтуера, който буквално може да играе ролята на интелигентен домакин на дома ви. В това свое видео, Digital.bg ще ви разкаже малко повече за устройствата на Lenovo, които поддържат тази полезна екстра.

Lenovo е една от компаниите, които обръщат най-голямо внимание на този вид устройства и по тази причина в портфолиото им има много голям асортимент от поддържащи Google Assistant джаджи.

 

Първата от тях беше Lenovo Smart Display, който компанията представи още в началото на 2018 година. Това беше устройство, което визуално изглежда като дисплей с вграден високоговорител. Визия като на ретро телевизор с бял корпус и елегантен дървен гръб, но с огромно количество модерни функции. Концепцията се оказа успешна и доста търсена. По тази причина последствие Lenovo предложиха на потребителите още една версия и така Smart Display има 8“ и 10“ вариант. Последствие се появи и супер компактният Lenovo Smart Clock, дизайнът на който по никакъв начин не подсказва колко голям технически потенциал се крие в него.

Освен в своите Smart Display, Lenovo обаче правят Google Assistant още по-достъпна за потребителите, като го интегрират и в универсалните си устройства, а именно таблетите си. Като разчупеният Lenovo Yoga Smart Tab и по-класическите Lenovo Smart Tab M8 и Smart Tab M10, при които основната разлика е размерът на дисплея. Ако Yoga Smart Tab има самостоятелна стойка, то за останалите модели се предлага специална настолна докинг стамция.

Всички модели идват с базово инсталиран Google Assistant, който работи в Ambient Mode и е винаги в готовност за работа, без да изразходва излишна енергия. Тази функционалност дава едно голямо преимущество на Google Assistant теблетите на Lenovo, съпоставимо със стандартните таблети без тази функция.

Изследване показва, че с порастването размера на дисплеите при смартфоните, потребителите по-рядко прибягват до употребата на таблети, чрез гласовият помощник на Google таблета се превръща по-скоро в идеално домашно допълнение на умният дом, отколкото спътник по време на пътувания за какъвто се смяташе преди години.

 

Какво е Google Assistant

Ако не сте запознати с Google Assistant и се питате, какво точно представлява това – ето и малко информация. Assistant наследи Google Now и през годините постоянно се развиваше, най-общо казано е виртуален асистент, който е постоянно свързан с Интернет и такива възможностите на изкуственият му интелект са почти безкрайни или иначе казано, с размерите на информацията, която има в момента в Google. Така задавайки конкретен въпрос на устройствата на Lenovo, които имат Goole Assistant, те винаги могат да ви дадат адекватен отговор на него.

За разлика от други гласови асистенти, този на Google не само отговаря на отделен въпрос, но може да води с вас съвсем смислен разговор от серия свързани помежду си въпроси и отговори. Асистента ви помага от най-тривиални неща, като напомняне за важни за вас дати, намиране на кино прожекция и покупка на билети за нея онлайн, резервация на самолетни билети  и много други.

Та, чак се стигне до управлението на вашия умен дом, в който към Google Assistant са свързани безжично и други устройства, които той управлява. Например докато готвите и целите ви ръце са изцапани, можете да кажете на асистента, че искате определена рецепта и той ще ви я пусне върху своя дисплей или върху този на големия телевизор в стаята. 

Можете да пуснете осветлението или вентилацията в стаята, ако разбира се и те са Smart. Асистентът можете да пуснете музика към домашната ви Smart аудио система. Макар че тестовете ни показват, спокойно можете да слушате музика и директно на Lenovo Yoga Smart Tab който има двойни Hi-Fi високоговорители JBL, подсилени от интелигентни усилватели на мощността, оптимизирани с Dolby Atmos. На практика ресурсът на Google Assistant е неограничен, предвид, че вече в един смарт дом има умни печки, хладилници врати и други.

 

Таблетите на Lenovo, които имат Goole Assistant разпознават лесно различни хора в домакинството посредством камери с лицево разпознаване. Така последствие се активират определени персонални настройки, изглед на дисплея и задачи. Устройствата на Lenovo разпознават гласа ви и от далечно разстояние. Например Lenovo Yoga Smart Tab има три цифрови микрофонни решетки с еднакво добро 360-градусово разпознаване. При Smart Tab M8 микрофоните са двойни високоефективни MEMS.