Ето, че дойде време да ви покажем и новият мултифункционален таблет на Huawei, който се позиционира като идеална алтернатива на добре познатият ни Apple iPro 11. По тази причина и на места в ревюто ни ще сравняваме различни характеристики на MatePad Pro с него.

По време на представянето на новите продукти на Huawei в Барселона, Уанг Уинфен, президент на продуктовата линия за компютри и таблети в бранда, сподели: “Освен естетически шедьовър и мобилно кино, Huawei MatePad Pro показва, че придаваме нов смисъл на креативността и мобилната производителност.“ Ще се съгласим с него и ще кажем, че тази джаджа определено успя да ни впечатли още по време на премиерата си, когато за първи път се докоснахме до нея.

Първото нещо което ни направи впечатление са мобилността - забележете, MatePad Pro е дебел само 7.99мм, а теглото му е 492гр. Част от мобилността е намалената рамката около дисплея на таблета. Тя е изключително малка, измерваме само 4.9мм. Съотношението на дисплея спрямо тялото е 90%.  Самият дисплей QHD с 10.8" диагонал. Резолюцията на дисплея на MatePad Pro постига значително по-голяма плътност на пикселите за инч в сравнение с iPAd Pro 11. 280ppi спрямо 265ppi.

В цифри, резолюцията е 2K 2560х1600 пиксела, със съотношение на страните 16:10. Нещо което ни впечатлява изключително много е високата яркост на дисплея. 540 нита му позволяват да бъде добре видим, дори когато работим с таблета навън и грее ярко слънце. LCD дисплеят има поддръжка на cinema-grade DCI-P3 цветова гама, което е видно и от кадрите на екраните ви. Освен с пръст, по дисплея на MatePad можете да работите и с помощта на Huawei M-Pencil. Специален стилус, който разпознава 4096 нива на натиск.

 

Периферната рамката на таблета е направена от алуминий, а гърбът е поликарбон с ефектна наподобяваща гума обработка. С нея корпусът не се пързаля, но повърхността се цапа с пръстови отпечатъци. Цапането важи само за тестваната от нас Forest Green версия, при оранжевата не се наблюдава това явление.

 

В основата на хардуера стои съшият процесор, който имаме и при Huawei Mate Xs. Това е 7nm чипсет Kirin 990, с 8 ядра групирани в две двойки и една четворка, като максималната тактова честота достига 2.86 GHz. Партнират 16-ядрен графичен процесор Mali-G76 и 8GB LPDDR4X двуканална RAM памет. Всичко на таблета върви идеално бързо и гладко, като в същото време не се забелязва и повишено греене, защото Huawei са интегрирали специална 12-пластова система за охлаждане.

Сред софтуерните функции на EMUI10 потребителският интерфейс откриваме и поддръжка на Multi-Window функционалност, която ви позволява да споделяте съдържание от смартфон Huawei, като едновременно с това продължавате да работите с хардуера на таблета. Същата функция имаше и Huawei MateBook X Pro, който вече ви показахме във видео ревю.

Сред споделените софтуерни функции на таблета, намираме още  Multi-screen Collaboration, който ви позволява да прехвърляте директно от дисплея файлове между двете устройства. Имате още и Huawei APP Multiplier с огромна библиотека от специализирани приложения. Таблетът може да се похвали с последно поколение Wi-Fi 6+ чипсет, който гарантира изключително добра безжична интернет връзка. Въпреки компактните си размери, MatePad Pro може да се похвали с изключително силно вградено озвучени. То поддържа Histen 6.0 за възпроизвеждане на 3D стерео звукови ефекти.

Показваме ви го с клавиатурата, но самият таблет може да се използва и такава. Тя се казва Smart Magnetic Keyboard и е захваната за него на магнитен принцип и стои много стабилно. Освен, че му позволява да може да се използва настолно като лаптоп, стойката служи и като предлазен капак при носене в чанта.

Таблетът се захранва от батерия с цели 7250mAh заряд. Зарежда се с бързо 20W зарядно, но поддържа и 40W Huawei SuperCharge. Не можем да не отбележим и нещо друго любопитно – Huawei MatePad Pro е първият в света таблет, който поддържа безжично зареждане и обратно безжично зареждане на нуждаещи се от енергия устройства. Тоест с него можете да заредите безжичните си слушалки или смартфон.