В голяма част от случаите, когато разглеждаме някой таблет, дизайнът му е последното нещо което успява да ни впечатли. По тази причина, когато в ръцете ни попадне за тест такова устройство с ефектна визия, оставаме приятно очаровани. А когато към това добавим още добър хардуер и поносима цена, вече започва да става все по-интересно. Това на екраните ви е  ASUS ZenPad Z380M – таблетът за който бяха предназначени всички определения от преди малко.

 

 

Очаквано ще започнем обзора си от визията му. Основната част от корпуса на таблета е пластмаса с релефона, имитираща кожа текстура и А-симетричен ръб от едната страна, а периферната лайсна е метална. Asus наричат този дизайн при таблетите си Clutch Bag. В превод, това значи „малка дамска чанта” и има не само отношение към дизайна, но и практично предназначение.

 

 

Според производителя, а и нашите тестове го потвърждават – таблета е много удобен за държане в ръка, следствие на което опасността от неволно изпускане е много по-малка. Като габарити Z380M е достатъчно компактен, че да може да се побере в малка дамска чанта или в задния джоб на дънките ви. Размерите му са по-нестандартни от тези на повечето 8" таблети. (210мм на 125мм) Съпоставимо с Huawei MediaPad M2 и Amazon Fire HD 8 които са с височина 215мм и 214мм, ще отбележим, че ZenPad Z380M има много тънка рамка около дисплея си, което автоматично го прави много по-мобилен и удобен за носене. Теглото му обаче е малко по-високо от това на другите два.

 

 

Ние тестваме елегантната бяла версия на таблета, но Asus го предлагат още в черно, оранжево, розово злато и ментолово зелено. За съжаление не всички тези цветове са предназначени за българският пазар. Ще ви издадем обаче един трик. Ако вече сте си купили ZenPad Z380M, можете лесно да го преобразите за не много пари.

 

 

Задният му капак се сваля, а в интернет вече се продават допълнителни с различни цветове. Като капаците са едни и същи с тези за моделите Z380C, Z380CX и Z380KL.

 

Дисплей

Дисплеят на таблета е IPS с 8" диагонал и съотношение на страните 16:10. Резолюцията е 1280x800 пиксела, което води до 189ppi плътност на изображението. Не очаквайте някаква невероятна детайлност, но като цяло образът който дисплея пресъздава е добър. Би ни се искало резолюцията да беше Full HD, но тогава и цената на таблета щеше да бъде далеч по-висока от сегашната му. Яркостта на дисплея е сравнително висока - 365 cd/m².

 

 

Рекордьор сред 8" таблети по този показател е споменатият преди малко Amazon Fire HD 8. При него яркостта е над 500 cd/m² но това вече е толкова ярък дисплей, че едва ли ще използвате някога пълният му потенциал, освен ако не играете игри на припек под жарещото Юлско слънце. Тук ще отбележим и двата големи минуса на дисплея на Asus-а. При работа под директно насочена към него светлина се появяват силни отблясъци, а ъглите на странично виждане не са много високи.

 

Хардуер

В основата на хардуера на ZenPad Z380M стои централен процесор MediaTek MT8163. Бюджетно 64-битово решение с ARM-A53 архитектура, 4 ядра и максимална тактова честота 1.5GHz. Направихме последното пояснение, защото с цел увеличаване живота на CPU-то, тук Asus са го ограничили на 1.3GHz.

 

 

Партниращият графичен процесор е ARM Mali-T720, а RAM паметта 2GB LPDDR3. Всичко това вкупом работи добре. Тъй като знаем, че много често таблетите се използват за игри, тествахме на нашия няколко заглавия. Най-тежкото от тях беше Asphalt 8: Airborne, при който на висока графика картината е с 40 fps опресняване.

 

Камера

Таблетът има две камери, предна с 2MP качество и основна с 5MP. Тя снима Full HD видео и се справя сравнително добре със снимки при слаба осветеност. За съжаление няма светкавица.

 

Батерия

Батерията която дава енергия на всичко изброено до тук е Li-Po акумулатор с 15.2Wh заряд.

 

 

Той се оказва достатъчен за почти 8 часа постоянно сърфиране в интернет. Ако намалим яркостта на дисплея на минимум и изключим интернета, времето за автономна работа скача до близо 22 часа.

 

Цена

По-рано в ревюто си споменахме, че цената на ZenPad Z380M е съвсем достъпна, сега дойде ред да кажем и за колко точно таблета може да бъде закупен в България. Най-ниската цена на която го намерихме в родните онлайн магазини е 279лв.