Вижте още видео ревюто: Тестваме новия флагман Huawei Mate Xs - Сгъваем смартфон с красив и функционален дизайн

 

Независимо от положението в което се намира целият свят, ние от Digital.bg сме верни на принципите си и спазваме традицията да сме първата българска медия, която ви запознава с най-новите технологични продукти. Това на екраните ви е той, потенциално най-добрият смартфон за 2020г. - така дългоочакваният Huawei P40 Pro. В това видео ревю ще ви запознаем подробно с основните и ключови характеристики на новият флагман, който вече е в ръцете ни за тест.

 

 

На първо място, той ни печели с изчистеният си, ненатрапващ се, но в същото време и запомнящ се дизайн. Когато взимаме за първи път P4o Pro в ръка, усещането е че държим нещо луксозно и стабилно направено. За това до голяма степен допринася извитата форма на корпуса и материалите от които е направен - стъклени гръб и лице, а периферията е метална.

 

 

Тук ще отбележим, че повърхността не се пързаля. Нещо много важно за по-нататъчната сигурност при експлоатация, защото както знаем има много смартфони които до такава степен се пързалят, че дори да ги оставим на масата, от някакви незнайни кинетични сили и минимални трептения на повърхността, те се пързалят и шансът да паднат и да се счупят е доста голям. Подобен проблем при P40 Pro не се наблюдава. По отношение на цапането с пръстови отпечатъци, по черната версия такива се забелязват, но по останалите две които ще се предлагат в България, няма следи по повърхността. Те са Ice White и Silver Frost. В глобален мащаб ще се предлагат още два цвят - Blush Gold и Deep Sea Blue.

 

 

Размерите на корпуса са компактни и P40 Pro се побира лесно във всяка ръка - това го прави универсално подходящ както за мъже, така и за дами. По-голямата част от периферната свързаност е изнесена в долната част на периферията. Основно имаме пред, че тук Huawei са изнесли слота за SIM карти, който е от хибриден тип съчетаващ SIM+NM от двете страни на слота. Слотовете са 5G+4G Dual SIM, а за безжичната Wi-Fi интернет връзка отговаря 6 Plus поколение модул. Тук долу по продължението на периферията се намира и високоговорителят, който в случая е само един, но за сметка на това звукът който възпроизвежда е изключително силен и чист. Предлагаме ви да чуете един саунд тест, който направихме за вас.

 

 

Приятно изненадани сме и от качеството на аудио записа и звука на обратната връзка, когато ни слушат какво говорим при телефонен разговор. По корпуса на P40 Pro има цели 3 микрофона, които изолират много добре паразитните околни звуци и разговорите в шумна среда не представляват абсолютно никакъв проблем. Контролните бутони са с удобна форма и се движат плавно, стегнато и отчетливо. По периферията няма да намерите Fingerprint сензор - той е вграден в самият дисплей, подобно на предшественика Huawei P30 Pro. И тук той е с 30% по-голяма площ, което улеснява активирането. В същото време работи светкавично бързо и безпроблемно. В случай, че сте с ръкавици, както аз в момента - никакъв проблем. Телефонът има лицево разпознаване, която тестовете ни показват, че успява да ме разпознае дори с очила и маска.

 

 

Извитият в краищата си Quad-curved overflow Huawei Acoustic дисплей на смартфона е с диагонал от 6.57", с резолюция 1640х1200 пиксела. Двете селфи камери са вградени в горният ляв ъгъл дисплея, следствие на което, наричаме разположението им Hole-punch или в превод - дисплей с дупка. Бързо обаче ще свикнете с нея, още повече когато разберете колко много функции имат тези висококачествени селфи камери, но това ще се случи във фотографското ни видео ревю.

 

 

За дисплея на Huawei P40 Pro, задължително трябва да отбележим нещо, което ще се хареса на геймърите, а и на всички потребители като цяло. Тук той е с 90Hz честота на опресняване, което е 50% повече в сравнение с кадрите в секунда, съпоставимо с масовите 60Hz дисплеи. В резултат движението на кадрите по екрана е много по-живо и реалистично. Освен при игри, това ясно ще се забележи и при гледане на видео с високо качество. Дисплеят на P40 Pro е много добре видим при работа навън под открита слънчева светлина, защото яркостта му доста висока. Приятно изненадани сме и от ъглите на странично виждане. Те са почти водоравни, без каквото и да отклонение от цветовата норма при гледане на дисплея под ъгъл.

 

 

В основата на хардуера на P40 Pro стои най-бързият процесор на Huawei към момента. Това е Kirin 990 5G, който е изграден по 7nm технология и има 8ядра групирани 3 групи, с цел максимално високо КПД.  Те са 4 Cortex-A55 ядра с 1.95GHz тактова честота, 2 Cortex-A76 ядра с 2.86GHz и още 2 на с 2.36GHz.

 

 

Целта както и друг път сме казвали, е при слаби натоварвания да работи само най-слабата група, а другите да се активират стъпаловидно, в зависимост от степента на натоварване. Процесорът има 16-ядрен графичен процесор Mali-G76, Dual Big Core + Tiny Core NPUs (Neural-network Processing Unit) и цели 8GB RAM памет.

 

 

Това беше премиерното представяне на Huawei P40 Pro в България. В него умишлено не казахме нищо за камерите на телефона. А те както и предполагате са основната иновация в устройството. На тях Digital.bg обърна най-много внимание и посвети серия от подробни видео ревюта, които предстои да видите на сайта ни.