Google Lens е впечатляващо приложение, което неслучайно е определяно от компанията като бъдещето на търсенето в интернет. Този софтуер използва усъвършенствани алгоритми с изкуствен интелект и позволява да разбираме повече за обектите, които снимаме с камерата на смартфона. Необходимо е единствено да насочим устройството към предмет, книга, цвете или домашен любимец, за да направим заявка за търсене и да научим информация за вида, автора или породата. Google Lens предоставя в реално време релевантни отговори на всички въпроси, които ни интересуват.

 

 

Компанията вече потвърди, че Lens ще е преинсталирано в камера приложенията на водещите производители с Android като Asus, Motorola, LG, Nokia, Sony и др. Докато очакваме това да се случи разбираме, че някои от най-интересните функции показани на I/O конференцията преди няколко седмици вече са достъпни за потребителите, информира Engadget. Всички устройства с Google Assistant вече могат да използват функции като Style Match и Smart Text Selection. Първата от тях позволява да сканираме пространството около себе си със смартфона и да откривате обекти със сходни форми и размери. 

 

 

Както името подсказвa Smart Text Selection позволява да снимате думи и автоматично да ги превеждате на дисплея на смартфона. Разполагате и с възможността да копирате и поставяте текст от други носители и да оставите Google Lens да го преведе или обясни неговото значение. Някои потребителите вече могат да работят със Style Match и Smart Text Selection, като са нужни броени дни функциите да са достъпни за всички устройства с Google Lens. Следващата стъпка е интеграцията им към Google Photos, а вероятно през есента ще са налични и за  платформата iOS.

 

Oще от Digital: Шест забавни неща, които можете да правите с Google Lens