Google предупредиха потребителите за нова уязвимост, която излага на риск стотици милиони устройства с мобилната им операционна система. В случая става въпрос за зловреден софтуер разработен от израелската компания NSO Group. Любопитен факт е, че Google са предоставили пач за Android, който да отстрани проблема още през декември 2017г. Въпреки това смартфоните на водещите производители и в момента могат да станат жертва на тази неприятна уязвимост, съобщава Forbes.

 

Проблемът е свързан с "Kernel Privilege" системата, която се използва от новите версии на Android. Въпросният недостатък би предоставил възможност на хакери от разстояние да си осигурят достъп до системните файлове и информацията съхранявана в устройствата. NSO Group отхвърлиха обвиненията, че тази заплаха е разработена от тях. Експертите на компанията твърдят, че това е различен бъг, от който хакерите могат да се възползват като използват различни техники.

 

 

Google вече работят над нов ъпдейт за Pixel 1 и Pixel 2, който ще бъде представен до няколко седмици. Последните версии на смартфоните не са изложение на риск от шпионския софтуер. Компанията твърди, че работи със своите хардуерни партньори за отстраняването на проблема, както и за да гарантират безопасността на Android екосистемата. Списъкът със засегнати устройства е дълъг и обхваща Huawei P20, Xiaomi Redmi 5A, Xiaomi A1, Moto Z3, Samsung Galaxy S7, S8, S9, както и устройствата на LG с Android Oreo.

 

Oще от Digital: Кои са основните видове злонамерен софтуер, от които трябва да се пазим