В наши дни технологиите са се развили до такава степен, че понякога е трудно да е прави разлика между виртуално и реално. Понякога обаче именно в това се крие и големият ефект, който търсим в нещата.

И преди сме ви показвали различни примери за това, как виртуалната и добавената реалност навлизат с пълна сила в ежедневието ни. Като  във видеото приложено над тази статия ще видите как американска компания ValoClimb е направила скалното катерене на закрито още по-интересно, като е добавила към него елемент на добавена реалност.

 

 

За разлика от стандартната добавена реалност, при която обикновено имате нужда от дисплея на смартфон, върху който да виждате виртуалните изображения, тук ролята на инструмент за добавена реалност играе специален проектор. Подобен на тези, които се използват при така нареченият 3D Mapping, който за няколко поредни години съживи редица емблематични сгради в България, сред които Народният театър Иван Вазов в София, Министерски Съвет и други.  

С помощта на добавената реалност всеки фен на катеренето и алпинизма, може да тренира още по-добре в зала, като по този начин се добавя допълнителна трудност за всяка негова атака към върха.

 

 

Предвид, че катерачната стена във видеото не е висока, катеренето не е толкова опасно и реално катерещият се, може спокойно да не използва горна осигуровка. Единствено е достатъчна мека настилка под самата стена, която да предотврати наранявания при евентуално падане.

По този нестандартен начин всеки курс по катерене може да се превърне в забавна игра, както за деца, така и за големи. Разглеждайки и други подобни, можем да обобщим, че във всички игри с добавена реалност забавлението е гарантирано.

 

Още от Digital.bg: Huawei Mate 40 Pro и iPhone 12 Pro ще имат 120Hz дисплеи

 

Музика: Bensound.com