Вижте още видео ревюто: Ulefone Armor Flip - водоустойчив сгъваем ретро телефон с FM радио и големи копчета

 

Тази статия ще бъде малко по-нестандартно от обикновено. Както знаете – Digital.bg винаги ви показва най-новите технологични устройства, които се появяват по света. Тук обаче ще се разходим в малко по-далечното минало и ще ви покажем някои интересни технологии от „онова време“, като ще си спомним с усмивка за удоволствието, което ни доставяха те.

 

Спомняте ли си, какво беше общото между това устройство и обикновеният канцеларски молив. Вече никой не използва аудио касети, за да слуша музика в ежедневието си. В тази пластмасова кутийка има две ролки с магнитна лента, върху която можеше да се записва както аналогов, така и цифров сигнал, но основно се използваше за първото - слушане на музика и аудио книги.

 

 

Първата компактна касета е дело на Philips и датира от далечната 1963г. А сега - какво е общото между молива и касетката? Някои Уокмени нямаха възможност за превъртане напред и назад, на други пък пестяхме батерията. За целта вадехме касетката и с помощта на молива, превъртането ставаше на ръка. Иначе продавах дори устройства за пренавиване на касетки.

 

 

А какво е Уокмени? Името идва от английското Walkman, което означава „ходещ човек“. Днес вече всеки слуша музика от смартфона си, но преди 40 години било хит да слушаш музика от мобилно устройство, което възпроизвежда аудио касетки. Първоначалната идея на Уокментът била да се казвал "Stereobelt" – странен колан, който бил патентован от бразилеца с немски произход Andreas Pavel през далечната 1977г.

Две години по-късно, доста по-видоизменен се появява и първият сериен Уокмен, който е дело на Sony.  Абсолютният хит е емблема на 80-те и дори 90-те години на ХХ век. Най-приятната за окото комбинация е девойка с ролкови кънки, която носи на кръста си Walkman. Такива има дори на опаковката на първият Walkman.

 

 

Малко по-модерният наследник на Уокмена се нарича Дискмен. Той представлява сходно устройство, но в него се поставя Compact Disk. При тях неудобството беше, че батерията се изразходваше по-бързо, а преви всяко сътресение, песента прескачаше.

 

 

Днес компютърните игри са огромна индустрия и ежедневно се появяват нови и нови заглавия, а наложилите се, се играят онлайн от милиони хора по света в глобални мрежи. В началото на века, едни от първите онлайн групови игри бяха Counter-Strike и Warcraft. Те събираха безброй фенове по компютърните клубове, защото не всеки имаше компютър и бърз интернет в къщи. Като дефиницията за „бърз“ се отличаваше значително от днешната.

 

 

През 80-те и 90-те години на миналия век игрите бяха офлайн и бяха съвсем простични, но и много забавни. Флипъра 3D Pinball Space Cadet, Миничките Minesweeper и Пасианса Solitaire бяха част от всеки Windows, а заглавия като Doom се предаваха от ръка на ръка между избрани приятели. Споделяха се с помощта на дискети.

Тук със сигурност някои от вас се усмихват, след като си спомниха добрите стари дискети, други пък се питат „Какво е това?“. Дискетите или наричани още "Гъвкав магнитен диск" са преносители на информация с размер от 80KB, до огромните според разбиранията по онова време - 2.88MB. Дискетите бяха три размера - 3.5", 5.25" и 8". Интересно е да отбележим, че през 80-те години, дискети се произвеждат и в България от завода Динко Баненкин, близо до Пазарджик.

Там се произвеждат още и VHS видео касети. Един друг преносител на информация, който използвахме, за да записваме видео сигнал от телевизорите си. В миналото имаше видеотеки, в които всеки имаше абонамент и срещу определена такса, можеше да наема видео касета с даден филм.

 

 

Сигурно си спомняте, как в тези филми преведени на Български, един глас озвучаваше всички герои и го правеше без каквато и да е емоция и интонация.Прескачанията в сигнала пък не правиха впечатление на никой. Видеотеката в къщи заемаше цяла шарена стена, а аудио колекцията на всеки изглеждаше така, а не се побираше в иконка на десктопа ви.

 

 

Спомняте ли си момента, в който по улиците нямаше нито едно дете? Това беше момента в който даваха по телевизията анимационната поредица „Костенурките Нинджа“. Благодарение на нея нямаше дете, което да не знае кои са Леонардо, Донатело, Микеланджело и Рафаело, както и на кого са кръстени те. 

Днес думата Тамагочи е станала нарицателна за нещо малко и сладко. Но всъщност знаете ли, от къде идва тя? В края на ХХ век, Tamagotchi беше хит сред тинейджърите. Тази джаджа изглеждаше като ключодържател с дисплей, а в нея се криеше малка животинка, за която всеки се грижеше - храни, разхожда и отглежда.

Преди години нямаше смартфони, мобилните телефони бяха лукс, а ако върнем времето още назад, късметлиите имаха Уоки-Токи. Това е радиостанция със сравнително малък обхват на действие, но съвсем достатъчно, че да си говорите с другите хлапета от квартала. Ако пък нямате Уоки-Токи, решението беше две кибритени кутии, свързани с дълъг конец. Благодарение на вибрацията, която се предава по конец, дори на 30-тина метра, можехте да говорите с най-добрия си приятел от съседния блок.

Ако сте от хората, които си спомнят всичките тези неща, то със сигурност ви е било интересно да гледате това видео и можете да го покажете на децата си, за да разберат как е преминало вашето детство. Ако пък тези джаджи са ви непознати и вие сте израснали с новите и модерни технологии, можете да покажете видеото ни на родителите си – те със сигурност ще се зарадват.