Teхнологията Wi-Fi е неизменна част от ежедневието и позволява на умните ни джаджи да се свързват и комуникират помежду си, а също и да се логват в интернет. Малко известен факт е, че протокола за сигурност, който използваме днес не е ъпдейтван повече от десетилетие. Официалната премиера на WPA2 бе през далечната 2004г. и дори сега има ключово значение за сигурността на устройствата ни, когато сме логнати в Wi-Fi мрежи. Oрганизацията Wi-Fi Alliance вече започна да сертифицира продукти с наследника на този протокол, информира TheVerge

 

Едва ли е изненада, че актуализирания стандарт се казва WPA3 и предлага редица допълнения в сферата на сигурността. Новият протокол ще затрудни значително опитите на хакерите да разпознаят паролите ни, като налучкват постоянно възможните комбинации. WPA3 въвежда още едно ниво на сигурност, което трябва да преодолеят, за да откраднат личната ни информация, дори ако разберат каква е паролата на съответния профил. Функцията Forward Secrecy например е създадена да предотврати варианта стари данни да бъдат хакнати на по-късен етап.

 

 

Пълното навлизане на WPA3 в индустрията е процес, който ще отнеме месеци. Имайте предвид също, че трябва да си купите нови рутери и оборудване, които са съвместими с този стандарт. Все пак устройствата с WPA3 ще има как да се свързват с тези, които поддържат WPA2. Този фактор на свой ред ще допринесе положително за навлизането на новия протокол. Много е вероятно да станем свидетели на повече продукти на водещите производители с поддръжка за WPA3 през следващата календарна година.

 

Oще от Digital: Пет лесни неща да защитите Wi-Fi мрежата си