Процесът на изтриване на файлове е чудесен начин да се освободим от стари и  безполезни файлове. Избираме файл, натискаме Delete и решаваме, че информацията е изтрита завинаги. Но дали наистина е така?

 

При твърдотелните дискове (SSD) изтриването не винаги е това, което изглежда. И тъй като техниките за възстановяване на данни се подобряват, има голяма шанс някой да успее да възстанови файловете, които мислите, че сте изтрили, напомнят от Make Use Of.

 

Какво се случва, когато изтрием файл?


Щом натиснем бутона Delete, файлът изчезва от екрана. Но какво се случва реално с него? Изтриването на файл е многоетапен процес. Първият етап е преместването му в кошчето. Съдържанието на файла остава непокътнато. Това ни позволява да възстановим файлове, които случайно сме изтрили.

 

Следващият етап е да го изтриете и от Recycle Bin (или да използвате Shift + Delete, за да изтриете директно). Повечето операционни системи проследяват файловете с помощта на „указатели”. Всеки файл и папка имат указател, който показва на файловата система точно къде да търси файла. Когато изтриете файл от кошчето, Windows изтрива и информацията за местоположението на съответния файл и отбелязва секторите на диска, съдържащи данните, които са налице за презаписване.

 

Във File Explorer файлът е изчезнал, но до запазването на дисковия сектор, съдържащ файла, неговите данни все още съществуват. Ето защо програмите за възстановяване на файлове могат да възстановят файловете, а някои от тях успяват да възстановят само части от файловете, защото секторът съдържащ стари данни, не е изцяло пренаписан, оставяйки някои данни непокътнати.

 

Защо SSD са различни?

Разликата между SSD и обикновените хард дискове е в използването на различни технологии за записване на данни. Един хард диск е въртящо се плато, което пише с движещо се механично рамо. SSD е по-близък до флаш паметта, съхранявайки информация в клетките. За да запише нови данни в клетка, устройството първо трябва да изтрие съществуващите.

 

Точно това е ролята на командата TRIM. По време на редовните операции, SSD дисковете по същество бързо нулират данните, съдържащи се в клетките, преди да пренапишат данните. SSD поддържат контрол над това къде ще се запише информацията в клетките.

 

Това означава, че операционната система може да поиска информацията да бъде записана на блок 1000, докато таблицата на SSD указателя съдържа съвсем различен номер.

Данните се записват и извличат, но има и разлики. Този процес позволява на SSD да управлява данните, като винаги разпределя вече блокиран блок за процеса на запис, като същевременно гарантира, че флаш паметта се разгражда с еднаква скорост.

 

Разбира се, няма блокове с предварително нулирани стойности. И докато SSD знае как да пренасочва указателите си към предварително нулираните блокове, той не знае, че операционната система ги е маркирала като неизползвани блокове. Това е мястото, където се използва командата TRIM. Тя позволява на операционната система да информира SSD кои блокове са налични за предварително нулиране, спестявайки време и поддържайки процеса на запис бърз.

 

Командата TRIM, обаче,  не изтрива надеждно информацията. Тъй като хардуерния контролер на SSD решава блоковете да се изравнят, не можете да сте сигурни кога устройството ви ще завърши задачата. Освен това, SSD използват малко количество неразпределено пространство като буфер по време на процеса на изравняване. За съжаление това означава, че SSD са податливи на редица техники за възстановяване на данни.

 

Как надеждно да изтриете SSD?

Има няколко широко приети методи и инструменти, които почти гарантират напълно изтриване на вашия SSD.

- Изтриване чрез използване на софтуер на производителя – Първият метод е да използвате функцията „Secure Erase”. Тя има много висок процент на успех, но някои проучвания са открили, че командата е лошо приложена и като такава, данните остават на диска. Можете да защитете изтриването в рамките на вашата операционна система (ако целевото устройство не съдържа вашата основна операционна система) или да използвате Linux Live среда. Много производители на SSD разработват инструменти за управление на хардуера, които разполагат с функциите Secure Erase: Samsung Magician, Intel Solid State Toolbox, OCZ Toolbox, Corsair SSD Toolbox и SanDisk SSD Toolkit.

- Изтриване с помощта на Parted Magic – Много експерти съветват използването на Parted Magic върху инструментите, разработени от производителя. Parted Magic е Linux дистрибуция, включваща всички видове инструменти за изтриване на дискове и управление на дялове. Инструментът струва $ 11, но получавате безсрочен достъп до пакета. Parted Magic е стартираща Linux среда, което означава, че трябва да инсталирате инструмента на USB флаш памет, и да го стартирате от там. Ето стъпките, през които трябва да преминете:

1. Изтеглете Parted Magic на USB флаш памет чрез „Unetbootin”.

2. Заредете устройството и изберете опция 1, Default Settings.

3. След като стартира, избирате „Start” (бутонът вляво) > System Tools > Erase Disk.

4. Изберете командата „Internal:Secure Erase” пишеща нули за цялата опция за областта на данните, след което потвърдете устройството, което искате да изтриете на следващия екран.

5. Ако получите съобщение „froze“, ще трябва да кликнете върху „Sleep бутона” и да повторите този процес. Ако устройството изисква парола, може да изпишете “NULL”.

6. Уверете се, че сте прочели и разбрали рисковете, след което кликнете върху „Yes“, за да изтриете информацията.

- Изтриване чрез PSID Revert – В някои случаи, SSD няма да може да изтрие данните поради хардуерно криптиране. В тези конкретни случаи понякога е възможно да използвате идентификационен номер за физическа защита (PSID). PSID Revert ефективно изтрива устройството, след което го връща към фабричните настройки.

 

PSID Revert изтрива цялото устройство. Този процес работи и ако устройството е криптирано хардуерно, но не е криптирано с помощта на софтуер на трета страна. Може да намерите информация в интернет дали устройството ви поддържа PSID Revert, като изпишете „[името на вашия диск] PSID Revert”.

 

Наистина ли информацията се изтрива?

Теоретично Secure Erase методите трябва да изтрият всички данни от устройството от първия път. Но както показват някои проучвания,  лошо изпълнените или бъгави версии на Secure Erase могат да доведат до прекъсване на данните. Тези данни са възстановими. Най-сигурният начин е да извършите поне два пълни процеса на Secure Erase, за да сте сигурни, че всяка SSD клетка е напълно чиста.

 

Вижте как да свържем компютър с телевизор