Още от Digital.bg: Следващият ъпдейт на Windows 10 ще блокира функцията Shake to Minimize

 

Ако прочетете нашата статия еволюцията на флагман смартфоните Samsung - от Galaxy S през 2010г до Galaxy S21 през 2021г, ще можете лесно да проследите и еволюцията при процесорите на флагман смаерфоните за последното десетилетие.

 

 

Ако в началото на този клас устройства, централните процесори бяха едноядрени с 1GHz тактова честота, то последствие броят на ядрата и тактовата им честота започна да расте бързо нагоре. В един момент производителите на процесори обаче разбраха, че няма нужда процесорите да имат безброй ядра и към момента масово се използват такива с 8 на брой ядра.

Те обаче в един момент започнаха да се групират в отделни масиви с различна архитектура, като така бе наблегнато не само на висока производителност, но и на добро разпределение на консумацията на електроенергия. Съвсем логично, при стандартни задачи като телефонни разговори, браузване или текстови съобщения да не са активни много ядра с висока тактова честота, които консумират много ток. Такива се активират само при тежки задания като снимане на висококачествено видео, игра на тежки игри или работа със сериозни програми.

В един момент производителите на процесори започнаха да обръщат повече внимание на греенето и охлаждането им, както и на нанометровата технология, по която изграждат своя хардуер.

 

 

В тази своя статия, екипът на Digital.bg има за цел да сравни параметрите на трите най-мощни централни процесора към настоящия момент. Това са Apple A14 Bionic, който може да бъде срещнат при смартфоните iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 12 mini и таблета Apple iPad Air (2020). Huawei Kirin 9000, който китайският технологичен гигант използва при своите Mate 40 Pro, Mate 40 Pro+ и дизайнерският Mate 40 RS Porsche Design. Snapdragon 888 който към момента е наличен единствено при Xiaomi Mi 11. Към тях можем да добавим Exynos 1080, който очакваме до задвижва vivo X60 Pro, който по план трябва да бъде представен утре.

 

 

Основен и ключов елемент в изброените процесори е 5nm технология по която са направени. Другите важни неща които трябва да се отбележат са онергоефективността им и възможността за машинно самообучаване спрямо навиците на потребителите или така нареченият Machine learning.

С най-малко ядра е A14 Bionic. При него те са общо 6, като са разделени на 2 Firestorm (големи ядра) и 4 Icestorm (малки ядра). Процесорите на Huawei и на Qualcomm са 8-дрени, като групирането им еднакво. То се състои от 1 основно ядро с най-висока тактова честота, като при Kirin 9000 то е Cortex-A77 с цели 3.13GHz, а при Snapdragon 888 - Cortex-X1 с 2.84GHz.

Втората група се състои от 3 ядра, като при Kirin те са Cortex-A77 с 2.54GHz, а при процесора на Snapdragon са Cortex-A78 с 2.4GHz. Третата група се състои от 4 ядра и при двата процесора е с Cortex-A55 архитектура, но при този на HiSilicon честотата е 2.05GHz, а при Qualcomm е 1.8GHz. От описаното излиза, че Huawei Kirin 9000 е с видимо по-висока честота при всяка една от групите си.

 

 

Графичният процесор на Apple A14 Bionic е 4-ядрен (Apple in-house design), при Kirin 9000 ядрата са цели 24 в GPU Arm Mali-G78, а Snapdragon 888 има графичен процесор Adreno 660. При процесора на Apple AI / DSP е 16-едрен Neural Engine, при Kirin 9000 има 2 big core и 1 tiny core, а при Snapdragon 888 - Hexagon 780.

 

 

Модемът и на трите процесора е 5G sub-6Ghz & mmWave, с една и съща скорост на сваляне - 7500Mbps, но при скоростта на качване има разлика в полза на Kirin 9000. Той бележи 3500Mbps, доколкото при другите два модела, скоростта е 3000Mbps. Партниращата оперативна RAM памет при процесорите на HiSilicon и Qualcomm е еднаква - LPDDR5 / LPDDR4X, доколкото при A14 Bionic е само LPDDR4X.