Вече ви информирахме, че Intel представиха първите си SSD дискове за компютри с технологията Optane. Продажбите им се очаква да стартират на пазара до края на настоящата година и това ще предизвика най-голямата революция в този сегмент досега. Първите дискове с Intel Optane осигуряват скорост за четене на информация от 2500MBps и 2000MBps при запис на данни. Това са седем пъти по-високи стойности, в сравнение с популярните NVMe базирани SSD-та. Компанията ще предложи на потребителите версии с 280GB, 480GB, 1TB и 2TB памет, предаде PCWorld.

 

Intel Optane използва специална ниша между хард диска и DRAM паметта, като първоначално служи като технология за кеширане на данни. След много тестове компанията открива как да увеличи вградения капацитет от 58GB до цели 2TB. Успоредно с това Intel потвърдиха, че ще представят Optane хард диск с големината на DRAM памет за големите центрове за данни. За в бъдеще компанията дори смята да съчетае Optane памет със SSD. Приложенията на технологията са разнообразни и тя може не само да промени, но и напълно да замести класическите твърди дискове.

 

 

Технологията позволява да се подобри производителността на компютърните системи и да се използва максималния потенциал на по-високата работна честота на процесорите. Optane няма директен конкурент в индустрията и ще се превърне във важно оръжие за Intel в конкуренцията им с AMD. С течение на времето Optane модулите ще стават по-малки и по-бързи, но ще се намалява консумацията им на енергия. Технологията представлява само междинна стъпка към реализиране на амбициозната цел на Intel да свържат компютрите директно с облака.

 

Вижте как технологията Intel Optane ще направи компютрите ни по-бързи