Заплахите Spectre и Meltdown създадоха безпрецедентни проблеми със сигурността и изложиха на риск милиони устройства, които се захранват от процесори на Intel. Тези вируси създадоха големи проблеми на компанията и се отразиха драстично на финансовото им състояние. Все пак компанията положи много усилия и предостави нужните пачове, с които успяха да овладеят ситуацията. Експерти по сигурността откриха нов проблем, излагащ на риск компютрите с хардуер на Intel.

 

Новият проблем засега е кръстен с името "Spoiler" и въпреки, че се различава по своята същност от Spectre и Меltdown може да предизвика сериозни щети на компютрите. Според данните на специалистите тази уязвимост би осигурила на хакери достъп до ключова информация и да установят контрол над ключови системни ресурси. Spoiler е изключително различна като конфигурация заплаха от Spectre, но последиците могат да бъдат още по-неприятни,  съобщава TechRadar.

 

 

Eкспериментите показват, че Spoiler излага на риск единствено устройства, които се захранват от процесори на Intel. Въпреки опитите им не успяват да хакнат по този начин хардуер, който е базиран на ARM или AMD архитектури. Новата заплаха обхваща всички поколения процесори на Intel, което допълнително разширява обхвата на Spoiler. Технологичният гигант е информиран и вече работи над решение, което да отстрани проблема и да възстанови нормалната работа на засегнатите устройства.

 

Още от Digital: Какво трябва да знаем за новите заплахи Meltdown и Spectre, които засягат процесорите на Intel, AMD и ARM