Когато погледнем кожата си, на места можем да видим как вените ни прозират през нея. При някои хора прозрачността на кожата е по-изразена, а има и хора при които вените са по-повърхностни от при други.

Има обаче и такива хора при които вените по една или друга причина се намират много по-трудно, а това води до проблеми при поставяне на инжекции или при взимане на кръв. Обикновено това са по-възрастните хора и при тях венозната инжекция и взимането на кръв, много често води до кръвоизливи.

В някои случаи медицинските лица използват силни разноцветни LED лампи, които помагат да се открие повърхностна вена, но те не винаги са толкова ефективни.

 

 

За щастие в последните години технологиите се развиха до такава степен, че вече съществуват няколко вида машини, които могат да сканират директно през кожата и да визуализират кръвоносните пътища, които се намират под кожата ни.

Във видеото, което сме приложили над тази статия, можете да видите нагледен пример за една от тези съвременни технологии. За да може да визуализация толкова добре кръвоносните пътища под кожата на човек, тя използва от съвсем близко разстояние инфрачервена светлина.

 

 

Тя се абсорбира от кръвта и последствие се отразява от заобикалящата тъкан. Тази технология позволява локализирането на вените с дълбочина до 15мм, под човешката кожа. Така директно върху нея, вие виждате проектираният резултат и той очевидно е доста ясен.  

 

Такъв преносим визуализатор на вени би бил полезен при козметични процедури, при съдовата хирургия, склеротерапията, предоперативното показване на вените и кръвопреливане.

 

Още от Digital.bg: Как се правят кибритени клечки (Видео)

 

Музика: Bensound.com