Вход

Ако нямате регистрация може да се регистрирате от тук

Регистрация

Въведи кода
24 резултата за spacex
SpaceX
Илон Мъск очаква SpaceX да изпрати хора на Марс преди 2030г.
Илон Мъск очаква SpaceX да изпрати хора на Марс преди 2030г.
SpaceX вече записа името си в историята като частната компания с най-сериозни амбиции в развитието на космическите технологии. Дългогодишните усилия и финансови инвестиции превърнаха новите версии на Starship в най-сложната и усъвършенствана ракета създавана от човек досега. Амбициозните планове на SpaceX не се ограничават до наземни тестове и полети в ниската орбита на Земята. Голямата идея на Илон Мъск е да използва разработките и ресурсите на своята компания, за да изпрати хора на Марс. Шефът на SpaceX вече е коментирал плановете си да прати 1 млн. души на Марс до 2050г. Еволюцията на ракетите Starship създава оптимистични очаквания постепенно фокуса на компанията да е изцяло насочен върху "червената" планета. Интервю на Илон Мъск пред Lex Fridman разкрива повече детайли за възможностите на компанията. Според него най-песимистичният сценарий за изпращане на хора на Марс е края на десетилетието, информира TechSpot.     Ако нещата се развият съгласно оптимистичния план, според Илон Мъск ще пратим хора до "червената" планета след около пет години. Фундаменталната концепция, която стои зад ракетите Starship е минимизирането на цената за тон тегло в орбита, която да подпомогне реализацията на реални мисии до Марс. В момента подобно пътуване не е възможно. Илон Мъск смята, че дори $1 трилион не са достатъчни за сигурен полет до "червената" планета. Цената е най-големият проблем пред реализиране на мисия с подобни мащаби, според шефа на SpaceX и един от най-богати хора на планетата. Припомняме ви, че в свое изявление през февруари Илон Мъск прогнозира "пет години и половина" като подходящ срок за изпращане на астронавти на недружелюбната планета.   Още от Digital: Марс може да има подходящи условия за развитие на микроорганизми под повърхността
SpaceX
SpaceX променя историята като изпрати първия изцяло цивилен екипаж в орбита
SpaceX променя историята като изпрати първия изцяло цивилен екипаж в орбита
SpaceX не е единствената компания, която иска да направи космически туризъм достъпен за всички потребители. През последните месеци станахме свидетели на уникални полети на Ричард Брансън и Blue Origin, които изведоха частни лица извън орбитата на Земята. Следващата подобна мисия ще бъде проведена от SpaceX, които обаче имат съвсем различни планове от своите конкуренти. Само след броени часове екипажа на , който наброява четири души ще бъде изстрелян на борда на капсулата Crew Dragon с ракетата Falcon 9. Нито един от тях не е астронавт, като цивилния фактор е водещ при подбора на участниците в уникалния полет. Целта на Inspiration4 е да се издигне на височина от 575 километра над морското равнище на Земята. Това е по-висока стойност от орбитите на Международната космическа станция (МКС) и телескопа Hubble. Любопитната подробност е, че Crew Dragon капсулата няма да остане в орбитата само няколко минути, а вместо това ще осигури уникален полет с продължителност от 72 часа, съобщава Reuters.     По този начин ще извършват една пълна обиколка на планетата на всеки 90 минути, преминавайки със скорост от над 27 360 км/ч., което е приблизително 22 пъти по-бързо от скоростта на звука. Извършването на орбитален полет с такива параметри ще демонстрира нагледно възможностите на технологиите, с които разполага SpaceX. Трябва да отбележим че всеки един от участниците в мисията е тренирал в продължение на месеци, за да отговори на високите изисквания необходими за подобен полет. Специални системи ще анализират в реално време състоянието на всеки един от членовете на екипажа на Inspiration4. Данните ще имат ключово значение за бъдещите мисии на компанията. По всичко личи, че космическия туризъм е тема, която попада в полезрението на все повече частни компании, които ще ускорят превръщането на концепцията в реалност за масовия потребител.   Още от Digital: SpaceX ще изпратят първите ракети Starship на Марс през 2024г.
видео
Ракетата Starship SN10 от SpaceX на Илън Мъск се приземи за първи път успешно, но последва взрив (Видео)
Ракетата Starship SN10 от SpaceX на Илън Мъск се приземи за първи път успешно, но последва взрив (Видео)
Космическата ракета вече имаше няколко неуспешни опита за излитане и приземяване, като най-фолям проблем при последните поколения на прототипите беше преминаването от хоризонтална към вертикална позиция за приземяване. Така заради неработещи или повредени двигатели, тялото приближаваше земята с прекалено висока скорост и се разбиваше.  
Starship SN8
Space X  ще тестват полет на ракетата Starship SN8 на височина от 18 километра
Space X ще тестват полет на ракетата Starship SN8 на височина от 18 километра
SpaceX продължават да впечатляват с уникалните си технологии и да променят представата ни за начина, по който пътуваме в Космоса. През последните месеци станахме свидетели на доста интересни тестове на компанията, включително и на ракетата Falcon 9.   Изграждането на уникалната мрежа от сателити Starlink също провокира огромен интерес сред потребителите по цял свят. Ръководената от Илон Мъск компания продължава с амбициозните си проекти и подготвя още една любопитна демонстрация на стартовата площадка в Бока Чика, Тексас. Разработката на SN8 Starship ракетата е във финалната фаза и след необходимите тестове за сигурност ще бъде направен последният тестов полет, който ще изпрати прототипа на височина от 18 200 метра. Припомняме ви, че SpaceX вече направиха кратки експерименти с предшествениците на SN8 Startship, при които SN5 и SN6 бяха изстреляни на 150 метра над морското равнище. Предстоящият полет определено ще бъде доста по-сериозна и ще покаже нагледно дали ракетата е готова за бъдещи мисии в Космоса.     Изстрелването на SN8 Starship на височина над 18 000 метра ще включва и безопасно вертикално кацане на земната повърхност. Това ще бъде последният тест на SpaceX, който да гарантира, че конструкцията и всички системи на ракетата работят в пълен синхрон. Все още е потвърдена датата, на която ще се извърши полета, но вероятно скоро ще научим повече за плановете на SpaceX. Първият тест на SN8 Starship с подобни параметри ще има стратегическо значение за бъдещето на компанията.  Височината от 18 000 метра е важна демонстрация, която ще предпостави изстрелването на ракетата в Космоса, за което ще е необходимо преминаването на границата от 100 километра над морското равнище. Следващите месеци се очертават доста интензивни за SpaceX. Компанията има доста амбициозни планове за космически туризъм и посещения на чужди планети и работят усилено над технологии, които могат да ги превърнат в реалност.   Oще от Digital: Илън Мъск и SpaceX разбиха още един рекорд с ракетата Falcon 9 (Видео)
видео
Илън Мъск и SpaceX разбиха още един рекорд с ракетата Falcon 9 (Видео)
Илън Мъск и SpaceX разбиха още един рекорд с ракетата Falcon 9 (Видео)
Вече в САЩ успешно се тества първият космически интернет на SpaceX. Скоростта му към момента е 40Mbps, като в перспектива се очаква скоростта да нарасне до 1Gbps. Според слуховете, устройството за свързване към космическият интернет струва около $1000, а месечната такса за употребата му е $100.
технологични новини
Най-актуалните теми в digital.bg от 8 юли (Видео)
Най-актуалните теми в digital.bg от 8 юли (Видео)
Тъй като нашите телефони съдържат голямо количество лична информация, повечето хора се ужасяват от мисълта, че някой може да се добере до устройството им. Още по-лошо става, ако изгубят напълно смартфона си.
SpaceX
SpaceX ще строят плаващи платформи за свръхзвуков летателен транспорт на Земята и Космоса
SpaceX ще строят плаващи платформи за свръхзвуков летателен транспорт на Земята и Космоса
SpaceX предизвикаха сериозен отзвук около себе си, тъй като се превърнаха в първата частна компания изстреляла ракета извън пределите на планетата ни. Ключовият елемент от мисията е Starlink - впечатляващото съоръжение, което може да излита и каца вертикално.  Илон Мъск има изключително амбициозни планове, с които да промени не само начина, по който пътуваме в Космоса, но и на нашата планета. Компанията вече е започнала да наема хора, които да ускорят реализирането на бъдещи мисии до Луната и Марс.  Любопитното е, че Starship може да се използва и за извършване на ултразвукови полети на Земята и да съкрати значително времето за полет до най-отдалечените точки на планетата. Следващата голяма цел за SpaceX е създаването на огромни плаващи платформи, които да позволят излитането и кацането на уникалната им ракета.  По този начин компанията би могла да извършва полети от всяка една дестинация на Земята, където има вода, но за много по-кратко време от самолетите.     Първоначалната идея е въпросните плаващи станции да представляват модифицирани платформи за добив на петрол с Hyperloop влакове, което ще позволи и придвижването на хора по сушата. Всъщност SpaceX няма намерение да се отказва от амбициозните си планове за пътуване в Космоса, но виждат в дългосрочен план подходяща възможност да обединят някои от проектите си.  Впечатляващите възможности на Starlink вече изненадаха приятно учените от NASA и космическия кораб ще има важно значение за изследването на планетите в галактиката. Изпращането на първите хора на Марс и евентуалното колонизиране на "червената планета" ще продължи да бъде най-важния приоритет за Илон Мъск. Технологиите за разработване на Starlink ще са много подходящи и за придвижване на хора на големи дестинации. Шефът на SpaceX смятат, че ще са необходими между две и три години, за да може ракетата им да бъде достатъчно безопасна, за да извършва ежедневни полети върху плаващи платформи по цял свят.  Това ще намали не само времето, но и разходите за пътуване на милиони хора.   Още от Digital: Ето как кацат ракетите Falcon-9 на SpaceX (Видео)
Maрс
Ето как Илон Мъск планира да прати 1 милион души на Марс до 2050г.
Ето как Илон Мъск планира да прати 1 милион души на Марс до 2050г.
Компанията SpaceX продължава да работи усилено, за да постигне амбициозната си цел да прати първите хора на Марс. Сега научаваме малко повече детайли за бъдещите мисии, които са планирани. Лично шефът на SpaceX, Илон Мъск разкри, че иска да изпрати 1 милион души на "червената" планета преди 2050г. За да превърне тази уникална идея в реалност е предвиденo да се произвеждат 1000 ракети Starship през следващото десетилетие. Това означава по 100 на всяка година.     След като бъде изпълнена тази цел ще се премине към същинската фаза, която е свързана с изпращането на средно три ракети на ден. По този начин Илон Мъск смята да превърне пътуването в Космоса в достъпна възможност за всеки човек на Земята. Шефът на SpaceX също така уточни, че на бора могат да се качат около 100 пасажери. Припомняме ви, че Starship е най-мощната и усъвършенствана ракетна система досега и ще може да носи карго товар от 100 тона.     Ключова част от плана на SpaceX са кратките времеви периоди, в които орбитите на Земята и Марс се изравняват и се случват веднъж на всеки 25 месеца. Това позволява на космическите кораби да се възползват от въртенето на Земята и да се насочат към пътуване с нисък разход на гориво към Марс. От Илон Мъск разбираме, че SpaceX ще изчакат докато настъпи този период и ще изпратят 1000 ракети Starship в рамките на 30 дни на всеки 26 месеца.   Още от Digital: Eлън Мъск предвижда, че първите хора на Марс ще живеят в стъклени куполи
SpaceX
Какво видя първият в света изцяло цивилен екипаж от Космоса
Какво видя първият в света изцяло цивилен екипаж от Космоса
SpaceX продължават своето невероятно пътуване в космическото пространство, което в обозримо бъдеще трябва да доведе до изпращането на астронавти на чужда планета. Компанията се развива с невероятни темпове и през последните години постигна впечатляващ успех с ракетите Falcon. Teзи инвестиции се отплатиха напълно с успешната мисия Inspiration4, която отново записва в историята името на SpaceX. Ръководената от Илон Мъск компания успя да направи нещо, което изглеждаше невероятно само преди няколко години, а именно изпращането на първия изцяло цивилен екипаж в орбита. На борда на ракета Falcon 9 бяха качени четирима пътници, които не са астронавти и ще прекарат 72 часа в орбитата около Земята. По този начин Inspiration4 се различава драстично от тестовете на Ричард Брансън и Blue Origin, които изпратиха хора около планетата за броени минути. Участниците в мисията на SpaceX ще могат да наблюдават Земята от "ръба на Космоса" в продължение на три дни, което е гаранция за неустоимо и уникално изживяване.     Извършването на една обиколка около Земята ще става на всеки 90 минути, когато членовете на цивилния екипаж на CrewDragon ще преминават с над 27 000 км/ч. Спиращата дъха гледка определено си заслужава дългите тренировки и подготовка за мисията. Официалният акаунт на SpaceX в Twitter публикува кратко видео, което ни прави съпричастни с изживяването на екипажа. Най-интересният елемент от CrewDragon капсулата е уникалният купол, който е разположен в горната част. Цивилният екипаж има възможността да види планетата по начин, който едва ли са могли да си представят досега. Прозрачният купол за първи път става част от CrewDragon и е с основен принос за впечатляващото изживяване на пътниците. В момента капсулата е разположена на 585 километра над морското равнище и ще продължи да гравитира около планетата в следващите две дни. Може само да се надяваме, че SpaceX ще предоставят повече снимки и клипове от уникалната гледка ба борда на CrewDragon капсулата.     Oще от Digital: NASA избраха SpaceX за изпращане на хора до Луната през 2024г.
NASA
NASA избраха SpaceX за изпращане на хора до Луната през 2024г.
NASA избраха SpaceX за изпращане на хора до Луната през 2024г.
NASA продължиха успешното си сътрудничество със SpaceX. Компанията на Илон Мъск получи още един договор на космическата агенция за мисия до Луната. Прототип на Starship ракетата изпревари конкуренцията на Blue Origin и Dynetics и ще извърши мисията през 2024г. Амбициозната програма Artemis на NASA предвижда изпращането на хора до Луната, което ще е възможно със Space Launch System (SLS) ракетата, която ще превози четири астронавта до лунната повърхност. Следващият етап от мисията включва разделяне на екипажа, като двама астронавти ще се прехвърлят в друг модул с името Human Landing System (HLS). Maшината ще позволи да се придвижват върху повърхността и да изследват Луната по безпрецедентен начин. Финалният дизайн на SpaceX е базиран на Starship кораба, който се захранва от два двигателя Raptor и осигурява просторна кабина за астронавтите. Включването на HLS Starship ще позволи двама от тях безопасно да преминат от лунната орбита и да кацната на повърхността, съобщава NewAtlas.     Ако всичко върви по план астронавтите могат да прекарат до седмица на борда на HLS Starship. Последният етап от мисията трябва да върне машината на кораба Orion, който ще орбитира около Луната и ще ги върне успешно на Земята. През ноември започват тестове с Artemis I - безпилотен прототип на летателен апарат, който ще извърши обиколка около Луната. Финансовите параметри на договора достигат до $2.9 млрд., които ще позволят на Илон Мъск да доразвие своя прототип за целите на впечатляващата мисия. SpaceX отчетоха сериозен прогрес в подобряването на Starship през последните години и ще продължат да инвестират собствени средства за усъвършенстване на ракетата.   Oще от Digital: Ето всички снимки от Марс, които направи марсоходът на NASA Perseverance до момента (Видео)
SpaceX
SpaceX ще изпратят първите ракети Starship на Марс през 2024г.
SpaceX ще изпратят първите ракети Starship на Марс през 2024г.
Koлонизирането на "червената" планета определено е най-вълнуващата мисия на Илон Мъск въпреки богатата му история от невероятни тестове и демонстрации на технологии. Амбициозната цел на SpaceX да изпрати първите хора на Марс може да се превърне в едно от най-големите постижение на човечеството. Ключовият фактор в стратегията на компанията в впечатляващата ракета Starship, която може обещава да реализира тази идея в реалност. Шефът на SpaceX се включи активно по време на International Mars Society Convention събитието и сподели повече за своите очаквания и идеи.  Илон Мъск изрази увереност, че изпращането на първите космически апарати към Марс може да стане факт през втория предстоящ времеви прозорец. Тук е момента да припомним, че заради специфичните особености на планетата и разстоянието от Земята е възможно извършването на полети веднъж на всеки 26 месеца. Още в края на лятото САЩ, Китай и ОАЕ се възползваха от настоящата възможности и реализираха свои мисии до Марс.     Това се случи през юли, като следващата възможност за изпращане на летателни апарати до планетата е през 2022г. Ръководената от Илон Мъск компания, обаче няма да бъде готова със своите технологии и ще усилията си към следващия подобрен времеви диапазон. Въпреки това ракетите Spaceship ще се включат в бъдещи мисии до Луната, което трябва да стане факт през 2022г. Нужни са много експерименти в реални условия, за да се гарантира, че технологиите са достатъчно добри за изпращане на астронавти до Марс две години по-късно. Все още е твърде рано за крайни заключение, но по всичко личи, че следващата ера от изследването на Космоса може да стартира само след няколко години.   Още от Digital: Space X направиха важна стъпка за реализирането на първата си мисия до Марс
видео
Колко скоро Илън Мъск ще може да лети до Марс с космическия кораб Superheavy Starship (Видео)
Колко скоро Илън Мъск ще може да лети до Марс с космическия кораб Superheavy Starship (Видео)
Интересното е, че SM6 изглежда по-скоро като летящ варел, отколкото като ракета. Дори без стабилизиращи елементи по корпуса, които вероятно на по-късен етап ще се появят, ракетата се рее плавно и стабилно в небето.
SpaceX
Space X направиха важна стъпка за реализирането на първата си мисия до Марс
Space X направиха важна стъпка за реализирането на първата си мисия до Марс
Амбициозните планове на SpaceX да колонизира Космоса не са тайна за никога, като компанията агресивно продължава да постига целите си. Само преди дни се проведе поредния успешен тест, който този път бе свързан с петия прототип на космическия кораб Starship. По време на него Starship SN5 успя да се издигне на височина от 150 метра и след като остава няколко секунди в свободна позиция в пространството да се приземи вертикално на стартовата площадка в Boca Chica, Тексас. Това е изключително важен компонент от предстоящите орбитални тестове на завършената версия на Starship. Провеждането на сегашния тест доказва ефективността и безопасността на системите на Space X, като неговата подготовка продължи повече от 11 месеца. От SpaceX уточниха, че при експериментите със Starship SN5 са използвали умишлено само един Raptor двигател. Една от следващите стъпки е да се повтори опита, но с прототип на космическия кораб в реален размер, съобщава CNet.     Най-важното заключение от успешния тест е, че настоящия дизайн на Starship позволява успешна интеграция на Raptor двигателя и другите необходими компоненти за провеждане на вертикално кацане. Инженерите на компанията ще продължат да работят над допълнителни оптимизации.  Първата стъпка от настоящия експеримент представляваше криогенен тест за натоварване, при който прототипите имат резервоари пълни с метан, течен кислород и течен азот. След това е интеграцията с Raptor двигателя и подлагането на статичен тест на пожар. Първите три прототипа на компанията (Mk1, SN1 и SN3) се провалиха именно на тази фаза, a четвъртия успя да премине криогенния тест за натоварване, но избухна на стартовата площадка. Усилената работа на компанията изглежда е отстранила всички технически неизправности, тъй като SN5 успя да премине всички етапи и кацна безопасно по предвидения начин. Тези технологии са ключови за SpaceX са бъдещите планове на компанията и желанията им да пратят хора на Марс в следващите десетилетия.   Още от Digital: Ето как кацат ракетите Falcon-9 на SpaceX (Видео)
SpaceX
Kак да гледаме на живо изстрелването на 60-те сателита на SpaceX
Kак да гледаме на живо изстрелването на 60-те сателита на SpaceX
SpaceX продължават да изграждат мащабната си мрежа от сателити, които са разположени в орбитата около Земята. По този начин компанията се надява да осигурява по-бърз и достъпен интернет по цял свят, но също да допринесе за подобряването на GPS технологията.  Вече бяха изпратени първите сателити на SpaceX, като на 30 юни трябваше да се състои следващия полет, но това не се случи. Мисията бе отложена в последния момент, като SpaceX се мотивирах, че се нуждаят от още врем за да допълнителни тестове и проверки за сигурност.  Екипът от специалисти се нуждаеха от 12 дни, за да се подготвят и вече са готови да изстрелят следващата вълна от интернет сателити Starlink. Ракетата Falcon 9 вече е разположена вертикално на площадка 39A в Kennedy Space Center, къдетo след броени часове ще изстреля още 57 сателита на компанията.  Самият товар ще включва още два микросателита BlackSky за картографиране на Земята, които ще бъдат изстреляни от 70-метровата ракета Falcon 9.     Настоящият полет представлява десетата мисия на SpaceX за изпращане на сателити в Космоса, с което техния брой вече ще бъде 595. Според първоначалните прогнози на компанията съществува 60% вероятност времето да е подходящо за успешното изстрелване на модулите в орбитата на планетата.  Сателитите ще летят безопасно на разстояние от 401 километра от морското равнище на Земята. информира SpaceFlightNow. Необходимо е извършването на общо 24 успешни полета, за да бъде изградена напълно Starlink мрежата. Когато това стане сателитите ще покриват територията на почти цялата планета.  Ако не настъпят допълнителни промени общия брой сателити на SpaceX ще бъде 1584, като за в бъдеще ще предоставят още по-бърза и стабилна връзка към интернет, дори за най-отдалечените райони. Теглото им е около 250 килограма, като на корпуса им са позиционирани соларни панели, с които генерират електричество. Добрата новина е, че всеки от нас ще може да бъде съпричастен с тази мисия на компанията, тъй като ще бъде излъчвана на живо в YouTube канала на SpaceX.   Oще от Digital: SpaceX ще строят плаващи платформи за свръхзвуков летателен транспорт на Земята и Космоса
космос
Ето как кацат ракетите Falcon-9 на SpaceX (Видео)
Ето как кацат ракетите Falcon-9 на SpaceX (Видео)
SpaceX планира да изстреля на 13 Юни още 58 нови спътника в космоса. Те ще са от системата Starlink, която е предназначена да подобри качеството на интернет връзката в световен мащаб.
Илон Мъск
Kак Илон Мъск планира да прати хора на Марс
Kак Илон Мъск планира да прати хора на Марс
Илон Мъск показа за първи път публично впечатляващия прототип на ракетата, с която се надява да изпълни първата човешка мисия до Марс. Съоръжението се казва Starship Mark 1 и представлява миниатюрна версия на Starship, чиято финална версия ще позволи на 100 души да пътуват до планетата. Въпреки това сегашният прототип е с дължина от 50 метра и има корпус, който е изграден от неръждаема стомана. Според официалните данни теглото на Starship Mark 1 е около 200 тона без горивото.     Плановете предвиждат ракетата Starship да е с височина на 40-етажна сграда и да бъде най-мощното съоръжение от този тип досега. Илон Мъск определи сегашният прототип като "най-вълнуващото нещо, което е виждал в живота си". Освен невероятните си параметри и характеристики от SpaceX планират да използват специални материали, за да намалят максимално производствената цена. Tака например корпуса от неръждаема стомана е 50 пъти по-евтин от покритията с въглеродни нишки.     Вече се експериментира с различни дизайни на Starship, които да му позволят максимално сигурно да се завърне до Земята със скорост, която е 25 пъти по-висока от тази на звука, съобщава BusinessInsider. Основен акцент са крилата, които ще се активират при достигането на плътна атмосфера, за да помогнат на ракетата да развие оптималната скорост. Илон Мъск е уверен, че първите тестови полети с хора и уникалната Starship система ще станат факт още през следващата година.     Още от Digital: Първите сателити на SpaceX ще доставят сателитен интернет до Земята до края на 2021г.
DMCA.com Protection Status