Вход

Ако нямате регистрация може да се регистрирате от тук

Регистрация

Въведи кода
15 резултата за spacex
SpaceX
Space X направиха важна стъпка за реализирането на първата си мисия до Марс
Space X направиха важна стъпка за реализирането на първата си мисия до Марс
Амбициозните планове на SpaceX да колонизира Космоса не са тайна за никога, като компанията агресивно продължава да постига целите си. Само преди дни се проведе поредния успешен тест, който този път бе свързан с петия прототип на космическия кораб Starship. По време на него Starship SN5 успя да се издигне на височина от 150 метра и след като остава няколко секунди в свободна позиция в пространството да се приземи вертикално на стартовата площадка в Boca Chica, Тексас. Това е изключително важен компонент от предстоящите орбитални тестове на завършената версия на Starship. Провеждането на сегашния тест доказва ефективността и безопасността на системите на Space X, като неговата подготовка продължи повече от 11 месеца. От SpaceX уточниха, че при експериментите със Starship SN5 са използвали умишлено само един Raptor двигател. Една от следващите стъпки е да се повтори опита, но с прототип на космическия кораб в реален размер, съобщава CNet.     Най-важното заключение от успешния тест е, че настоящия дизайн на Starship позволява успешна интеграция на Raptor двигателя и другите необходими компоненти за провеждане на вертикално кацане. Инженерите на компанията ще продължат да работят над допълнителни оптимизации.  Първата стъпка от настоящия експеримент представляваше криогенен тест за натоварване, при който прототипите имат резервоари пълни с метан, течен кислород и течен азот. След това е интеграцията с Raptor двигателя и подлагането на статичен тест на пожар. Първите три прототипа на компанията (Mk1, SN1 и SN3) се провалиха именно на тази фаза, a четвъртия успя да премине криогенния тест за натоварване, но избухна на стартовата площадка. Усилената работа на компанията изглежда е отстранила всички технически неизправности, тъй като SN5 успя да премине всички етапи и кацна безопасно по предвидения начин. Тези технологии са ключови за SpaceX са бъдещите планове на компанията и желанията им да пратят хора на Марс в следващите десетилетия.   Още от Digital: Ето как кацат ракетите Falcon-9 на SpaceX (Видео)
SpaceX
Kак да гледаме на живо изстрелването на 60-те сателита на SpaceX
Kак да гледаме на живо изстрелването на 60-те сателита на SpaceX
SpaceX продължават да изграждат мащабната си мрежа от сателити, които са разположени в орбитата около Земята. По този начин компанията се надява да осигурява по-бърз и достъпен интернет по цял свят, но също да допринесе за подобряването на GPS технологията.  Вече бяха изпратени първите сателити на SpaceX, като на 30 юни трябваше да се състои следващия полет, но това не се случи. Мисията бе отложена в последния момент, като SpaceX се мотивирах, че се нуждаят от още врем за да допълнителни тестове и проверки за сигурност.  Екипът от специалисти се нуждаеха от 12 дни, за да се подготвят и вече са готови да изстрелят следващата вълна от интернет сателити Starlink. Ракетата Falcon 9 вече е разположена вертикално на площадка 39A в Kennedy Space Center, къдетo след броени часове ще изстреля още 57 сателита на компанията.  Самият товар ще включва още два микросателита BlackSky за картографиране на Земята, които ще бъдат изстреляни от 70-метровата ракета Falcon 9.     Настоящият полет представлява десетата мисия на SpaceX за изпращане на сателити в Космоса, с което техния брой вече ще бъде 595. Според първоначалните прогнози на компанията съществува 60% вероятност времето да е подходящо за успешното изстрелване на модулите в орбитата на планетата.  Сателитите ще летят безопасно на разстояние от 401 километра от морското равнище на Земята. информира SpaceFlightNow. Необходимо е извършването на общо 24 успешни полета, за да бъде изградена напълно Starlink мрежата. Когато това стане сателитите ще покриват територията на почти цялата планета.  Ако не настъпят допълнителни промени общия брой сателити на SpaceX ще бъде 1584, като за в бъдеще ще предоставят още по-бърза и стабилна връзка към интернет, дори за най-отдалечените райони. Теглото им е около 250 килограма, като на корпуса им са позиционирани соларни панели, с които генерират електричество. Добрата новина е, че всеки от нас ще може да бъде съпричастен с тази мисия на компанията, тъй като ще бъде излъчвана на живо в YouTube канала на SpaceX.   Oще от Digital: SpaceX ще строят плаващи платформи за свръхзвуков летателен транспорт на Земята и Космоса
космос
Ето как кацат ракетите Falcon-9 на SpaceX (Видео)
Ето как кацат ракетите Falcon-9 на SpaceX (Видео)
SpaceX планира да изстреля на 13 Юни още 58 нови спътника в космоса. Те ще са от системата Starlink, която е предназначена да подобри качеството на интернет връзката в световен мащаб.
Илон Мъск
Kак Илон Мъск планира да прати хора на Марс
Kак Илон Мъск планира да прати хора на Марс
Илон Мъск показа за първи път публично впечатляващия прототип на ракетата, с която се надява да изпълни първата човешка мисия до Марс. Съоръжението се казва Starship Mark 1 и представлява миниатюрна версия на Starship, чиято финална версия ще позволи на 100 души да пътуват до планетата. Въпреки това сегашният прототип е с дължина от 50 метра и има корпус, който е изграден от неръждаема стомана. Според официалните данни теглото на Starship Mark 1 е около 200 тона без горивото.     Плановете предвиждат ракетата Starship да е с височина на 40-етажна сграда и да бъде най-мощното съоръжение от този тип досега. Илон Мъск определи сегашният прототип като "най-вълнуващото нещо, което е виждал в живота си". Освен невероятните си параметри и характеристики от SpaceX планират да използват специални материали, за да намалят максимално производствената цена. Tака например корпуса от неръждаема стомана е 50 пъти по-евтин от покритията с въглеродни нишки.     Вече се експериментира с различни дизайни на Starship, които да му позволят максимално сигурно да се завърне до Земята със скорост, която е 25 пъти по-висока от тази на звука, съобщава BusinessInsider. Основен акцент са крилата, които ще се активират при достигането на плътна атмосфера, за да помогнат на ракетата да развие оптималната скорост. Илон Мъск е уверен, че първите тестови полети с хора и уникалната Starship система ще станат факт още през следващата година.     Още от Digital: Първите сателити на SpaceX ще доставят сателитен интернет до Земята до края на 2021г.
SpaceX
Японски милиардер ще бъде първият космически турист на SpaceX
Японски милиардер ще бъде първият космически турист на SpaceX
SpaceX е името на една от компаниите, които са притежание на Илон Мъск и работят над впечатляващи концепции за бъдещи мисии в Космоса. Вече разбрахме, че SpaceX са сключили договор с частно лице, което ще има привилегията да лети около Луната на борда на ракетата-носител Big Falcon Rocket. Сега научаваме и името на първия космически турист на компанията,  който ще стане част от това вълнуващо пътешествие и това е японския милиардер Юсаку Мaeзава, съобщава SlashGear.    Big Falcon Rocket все още се намира във фаза на разработка, но финалната версия ще се превърне в най-мощната ракета създавана досега. SpaceX се надяват в обозримо бъдеще да я използват, за да превозват множество хора в Космоса. Според данните на компанията вече са получени още няколко запитвания от хора пожелали анонимност за извършване на подобни полети до Луната. Юсаку Мaeзава потвърди информацията и допълни, че е запазил всички свободни места на борда на ракетата.      Желанието му да бъде придружен от още 6-8 артиста по време на уникалната разходка до Луната. Ако всичко върви по план японският милиардер ще стане първият човек достигнал до естествения спътник на планетата ни от мисията Аполо 17 от 1972г. Разстоянието от Земята до Луната е около 380 хил. километра. В заключение ще отбележим, че предстоящата мисия на SpaceX ще стане факт след няколко години и тепърва ща разбираме повече детайли за този впечатляващ проект на компанията.   Oще от Digital: SpaceX ще доставя сателитен интернет от 2024г.
Eлън Мъск
Ето как изглежда космическия скафандър на SpaceX
Ето как изглежда космическия скафандър на SpaceX
SpaceX е една от компаниите на Елън Мъск, която вече работи усилено, за да превърне своята в реалност първата мисия в Космоса. Иновативният стартъп вече успешно изпрати и върна обратно на Земята прототипи на своите ракети. Лично шефът на компанията сега публикува в интернет снимка, която разкрива как ще изглеждат скафандърите на SpaceX. В текста към нея Елън Мъск, че това не е компютърно генерирана версия, а реално работеща версия на костюма, предаде TheVerge.   Самият скафандър вече е преминал успешно тестове в камера с двойно вакуумно налягане. SpaceX ще разкрият повече детайли за визията и начина, по който работи костюма в следващите месеци. Все пак Елън Мъск увери, че е било изключително трудно да се намери подходящия баланс между функционалността и модерния дизайн. Бъдещото приложение на скафандъра ще е свързано с астронавтите, които летят с капсулата Dragon Capsule на компанията.    Трябва да отбележим, че костюма е предназначен само за транспортиране при евентуално декомпресиране на капсулата. От своя страна това означава, че не е подходящ за извършване на т.нар. "космически разходки". SpaceX ще си партнира с NASA във финализирането на дизайна и се очаква костюмите да се използват първо от астронавти на борда на Международната космическа станция (МКС). Много скоро ще разберем повече детайли за материята и начина, по който работи костюма на SpaceX.   Вижте как Space X ще доставя сателитен интернет до 2024г.
SpaceX
SpaceX ще доставя сателитен интернет от 2024г.
SpaceX ще доставя сателитен интернет от 2024г.
SpaceX работят над няколко иновативни проекта, включително и над изграждането на човешки колонии на Луната и Марс. Компанията също така планира да изгради мащабна мрежа от сателити около планетата ни, които да предоставят високоскоростен интернет. Вицепрезидентът на Satellite Government Affairs на SpaceX, Патрисия Купър потвърди, че първите прототипи ще бъдат изстреляни около Земята още до края на годината.   Следващата стъпка е да се изпрати още една подобрена версия на сателитите в началото на 2018г. Тези две съоръжения трябва да демонстрират в реални условия, че могат да функционират както се очаква от тях, предаде TheVerge. Aко всичко върви според плановете SpaceX започват реалното изграждане на мрежата си от сателити през 2019г. Все пак ще е необходимо още време преди системата да бъде въведена в пълна изправност, което се очаква да се случи през 2024г.     Крайната цел е мрежата от сателити да достигне до 4425, които ще са позиционирани на 83 различни равнини на височина между 1100 и 1325 километра. SpaceX планират да осигурят поддръжка за мрежата от наземни контролни центрове, шлюзови станции и да осигурят комуникация с други съоръжения на Земята. Интересното е, че в момента има едва 1459 сателита, гравитиращи около Земята. Плановете на компанията предвиждат да утроят тази стойност в следващите няколко години.    Вижте как BulgariaSat-1 ще е първият български сателит изстрелян от компанията на Елън Мъск
Google
Google инвестираха $1 млрд. в компанията SpaceX
Google инвестираха $1 млрд. в компанията SpaceX
Благодарение на тази инвестиция нейната пазарна капитализация се увеличава до над $10 млрд. 
технологични новини
Най-актуалните теми в digital.bg от 8 юли (Видео)
Най-актуалните теми в digital.bg от 8 юли (Видео)
Тъй като нашите телефони съдържат голямо количество лична информация, повечето хора се ужасяват от мисълта, че някой може да се добере до устройството им. Още по-лошо става, ако изгубят напълно смартфона си.
SpaceX
SpaceX ще строят плаващи платформи за свръхзвуков летателен транспорт на Земята и Космоса
SpaceX ще строят плаващи платформи за свръхзвуков летателен транспорт на Земята и Космоса
SpaceX предизвикаха сериозен отзвук около себе си, тъй като се превърнаха в първата частна компания изстреляла ракета извън пределите на планетата ни. Ключовият елемент от мисията е Starlink - впечатляващото съоръжение, което може да излита и каца вертикално.  Илон Мъск има изключително амбициозни планове, с които да промени не само начина, по който пътуваме в Космоса, но и на нашата планета. Компанията вече е започнала да наема хора, които да ускорят реализирането на бъдещи мисии до Луната и Марс.  Любопитното е, че Starship може да се използва и за извършване на ултразвукови полети на Земята и да съкрати значително времето за полет до най-отдалечените точки на планетата. Следващата голяма цел за SpaceX е създаването на огромни плаващи платформи, които да позволят излитането и кацането на уникалната им ракета.  По този начин компанията би могла да извършва полети от всяка една дестинация на Земята, където има вода, но за много по-кратко време от самолетите.     Първоначалната идея е въпросните плаващи станции да представляват модифицирани платформи за добив на петрол с Hyperloop влакове, което ще позволи и придвижването на хора по сушата. Всъщност SpaceX няма намерение да се отказва от амбициозните си планове за пътуване в Космоса, но виждат в дългосрочен план подходяща възможност да обединят някои от проектите си.  Впечатляващите възможности на Starlink вече изненадаха приятно учените от NASA и космическия кораб ще има важно значение за изследването на планетите в галактиката. Изпращането на първите хора на Марс и евентуалното колонизиране на "червената планета" ще продължи да бъде най-важния приоритет за Илон Мъск. Технологиите за разработване на Starlink ще са много подходящи и за придвижване на хора на големи дестинации. Шефът на SpaceX смятат, че ще са необходими между две и три години, за да може ракетата им да бъде достатъчно безопасна, за да извършва ежедневни полети върху плаващи платформи по цял свят.  Това ще намали не само времето, но и разходите за пътуване на милиони хора.   Още от Digital: Ето как кацат ракетите Falcon-9 на SpaceX (Видео)
Maрс
Ето как Илон Мъск планира да прати 1 милион души на Марс до 2050г.
Ето как Илон Мъск планира да прати 1 милион души на Марс до 2050г.
Компанията SpaceX продължава да работи усилено, за да постигне амбициозната си цел да прати първите хора на Марс. Сега научаваме малко повече детайли за бъдещите мисии, които са планирани. Лично шефът на SpaceX, Илон Мъск разкри, че иска да изпрати 1 милион души на "червената" планета преди 2050г. За да превърне тази уникална идея в реалност е предвиденo да се произвеждат 1000 ракети Starship през следващото десетилетие. Това означава по 100 на всяка година.     След като бъде изпълнена тази цел ще се премине към същинската фаза, която е свързана с изпращането на средно три ракети на ден. По този начин Илон Мъск смята да превърне пътуването в Космоса в достъпна възможност за всеки човек на Земята. Шефът на SpaceX също така уточни, че на бора могат да се качат около 100 пасажери. Припомняме ви, че Starship е най-мощната и усъвършенствана ракетна система досега и ще може да носи карго товар от 100 тона.     Ключова част от плана на SpaceX са кратките времеви периоди, в които орбитите на Земята и Марс се изравняват и се случват веднъж на всеки 25 месеца. Това позволява на космическите кораби да се възползват от въртенето на Земята и да се насочат към пътуване с нисък разход на гориво към Марс. От Илон Мъск разбираме, че SpaceX ще изчакат докато настъпи този период и ще изпратят 1000 ракети Starship в рамките на 30 дни на всеки 26 месеца.   Още от Digital: Eлън Мъск предвижда, че първите хора на Марс ще живеят в стъклени куполи
SpaceX
Мисията на SpaceX до Луната ще се излъчва на живо във виртуална реалност през 2023г.
Мисията на SpaceX до Луната ще се излъчва на живо във виртуална реалност през 2023г.
SpaceX вече разкриха името на първия космически турист, който ще изпратят до Луната на борда на ракетата-носител Big Falcon Rocket (BFR). След като бъде завършена BFR трябва да се превърне в най-мощната ракета създават от човек досега. Японският милиардер Юсаку Мaeзава е запазил всички места на борда, които ще бъдат използвани от негови приятели-артисти по време на впечатляващата мисия. Ако всичко върви по план SpaceX ще я превърнат в реалност през 2023г.   Компанията потвърди, че събитието ще бъде излъчвано с висока резолюция в интернет и така ще направи милиони други съпричастни с космическото пътешествие на Юсаку Мaeзава. Шефът на SpaceX, Илон Мъск използва Twitter, за да привлече вниманието към мисията. Той изрази увереност, че след пет години технологиите ще са еволюирали достатъчно и ще позволят на всички да гледаме в реално време полета на ракетата при това във виртуална реалност, информира CNet.   Забавянето на сигнала ще е едва няколко секунди, което е провокирано от скоростта на светлината. SpaceX също така планират д използват собствен сателит, за да излъчват на живо мисията. На този етап детайлите около мисията все още са твърде оскъдни. Със сигурност много хора ще продължат да се интересуват кои ще бъдат другите хора на борда на BFR и как точно ще протече мисията. Ако всичко върви по план Юсаку Мaeзава ще е първия човек на Луната от 1972г.    Oще от Digital: Как биха изглеждали първите космически кораби за астронавти и космически туристи
Eлън Мъск
Ето как Илън Мъск иска да прати хора на Марс през 2024г.
Ето как Илън Мъск иска да прати хора на Марс през 2024г.
SpaceX е една от компаниите на Елън Мъск, който в последните години се утвърди като една от най-екстравагантните личности в света на технологиите. В свое изявление за Code Conference конференцията той изрази увереност, че ще успее да изпрати първите хора на Марс в рамките на следващите девет години. Плановете на SpaceX предвиждат астронавти да бъдат изпратени към "червената" планета през 2024г.  Ако всичко върви по план те ще се приземят на Марс само година по-късно, предаде BusinessInsider.     Неговата компания възнамерява да прати товарен полет до Марс през следващата година, а през 2020г. да го направи с втора космическа сонда. Причината за това е, че орбиталната среща между Земята и Марс, която благоприятства подобна мисия е веднъж на всеки 26 месеца. За да се справи със сроковете Елън Мъск ще конструира не само ракети за многократна употреба, но и много по-големи и мощни космически кораби, които могат да носят максимален товар. В момента вече се работи над съоръжението за първата мисия на SpaceX.    Кодовото име е BFR, като ракетата се очаква да замести сегашните Falcon 9, Falcon Heavy и Dragon. Според данните височината ще бъде 106 метра при широчина от 9 метра, като на повърхността ще се превозват до 150 тона товар. Стойност, която е пет пъти повече, спрямо възможностите на Facon Heavy, което днес е най-голямото космическо съоръжение на SpaceX. Конструкцията на BFR ще стартира през следващата година, а финансиране ще се генерира от изстрелването на сателити в Космоса и обслужване на Международната космическа станция.   Вижте SpaceX ще доставя сателитен интернет до 2024г.
SpaceX
Ето как компанията Space X планира да изпрати астронавти на Марс
Ето как компанията Space X планира да изпрати астронавти на Марс
SpaceX е една от компаниите на Елън Мъск, която работи над революционен план как да изпрати собствена космическа сонда на повърхността на Марс. Уникалният проект предвижда използването на ракети за многократна употреба, като първите от тях ще бъдат изстреляни още през следващата година. Ако всичко върви по план тези съоръжения ще се използват и за превоз на астронавти до "червената" планета. Първата подобна ракета се казва Dragon 2 и нейната цел е безопасно да ги върне отново на Земята.   Компанията вече проведе успешни тестове с тази капсула и ракетата Falcon 9, които бяха пратени до Международната космическа станция (МКС). Разстоянието между нашата планета и Марс е много по-голямо и достига до над 225 млн. километра, което изисква много по-мощна машина, предаде BusinessInsider. Решението на SpaceX е новата ракета Falcon Heavy, която вече е готова за тестове и е три пъти по-голяма като размери от своя предшественик. Най-големият проблем не е дистанцията между двете планети, а кацането на повърхността на Марс.   Нейната атмосфера е 1000 пъти по-тънка от тази на Земята. Това премахва възможността да се използват парашути и е причината Dragon 2 да има специално покритие, което да я предпазва от топлината, която достига до 1650 градуса по Целзий. След това капсулата трябва да се приземи успешно, справяйки се гравитацията на планетата и летейки със скорост от няколко хиляди километра в час. SpaceX планират да кацната вертикално, а това е нещо, което никой не е правил досега.   Вижте защо хората няма да могат да пътуват по-далече от Марс
любпитно
SpaceX ще изпрати двама туристи до Луната през 2018г.
SpaceX ще изпрати двама туристи до Луната през 2018г.
SpaceX вече усилено работи по първия си комерсиален полет с космически туристи. Двама души са платили, за да направят обиколка около Луната с капсулата Dragon 2 на SpaceX, съобщава SlashGear.   Космическото пътешествие е планирано за 2018 г. Това ще е и един от първите полети на Dragon 2 с хора. За сега капсулата се използва за пренос на товари до Международната космическа станция. Комерсиалният туристически полет все още не е сигурен. Двамата желаещи вече са платили първоначален депозит, с който да започне подготовката на полета. Предстоят физически и медицински тестове...
DMCA.com Protection Status