SpaceX работят над няколко иновативни проекта, включително и над изграждането на човешки колонии на Луната и Марс. Компанията също така планира да изгради мащабна мрежа от сателити около планетата ни, които да предоставят високоскоростен интернет. Вицепрезидентът на Satellite Government Affairs на SpaceX, Патрисия Купър потвърди, че първите прототипи ще бъдат изстреляни около Земята още до края на годината.

 

Следващата стъпка е да се изпрати още една подобрена версия на сателитите в началото на 2018г. Тези две съоръжения трябва да демонстрират в реални условия, че могат да функционират както се очаква от тях, предаде TheVerge. Aко всичко върви според плановете SpaceX започват реалното изграждане на мрежата си от сателити през 2019г. Все пак ще е необходимо още време преди системата да бъде въведена в пълна изправност, което се очаква да се случи през 2024г.

 

 

Крайната цел е мрежата от сателити да достигне до 4425, които ще са позиционирани на 83 различни равнини на височина между 1100 и 1325 километра. SpaceX планират да осигурят поддръжка за мрежата от наземни контролни центрове, шлюзови станции и да осигурят комуникация с други съоръжения на Земята. Интересното е, че в момента има едва 1459 сателита, гравитиращи около Земята. Плановете на компанията предвиждат да утроят тази стойност в следващите няколко години. 

 

Вижте как BulgariaSat-1 ще е първият български сателит изстрелян от компанията на Елън Мъск