Teхнологията GPS е неизменна част от ежедневието ни и най-популярния метод за навигация за стотици милиони хора по цял свят. Въпреки впечатляващите възможности, които ни предлага тази иновация винаги има потенциал за допълнителни подобрения. 

Следващата голяма стъпка в еволюцията на технологията е изпращането на GPS III сателит в орбитата около Земята. Това ставна възможно благодарение на SpaceX, които искаха да извършат полета още през април. Дългоочакваната мисия в крайна сметка бе реализира преди дни от Cape Canaveral във Флорида.

След това сателита бе изпратен извън пределите на Земята, чрез Falcon 9 ракетата на Space X. Всичко това накара Илон Мъск да качи публикация в Twitter, с която ни съобщава, че GPS приложенията, които използваме ще станат по-добри след успешното изстрелване на GPS III сателита. 

Новата версия на технологията ще предложи сериозни подобрения, спрямо настоящия GPS стандарта, особено по отношение на прецизността. Необходими са години преди GPS III да се превърне в реалност.

 

 

В момента настоящата версия на технологията е в състояние да изчисли локацията с прецизност до 28 инча. Подобренията, които ни очакват в GPS III ще редуцират тази стойност до девет инча, съобщава BGR. 

По този начин GPS III може да бъде поне три пъти по-прецизна от сегашните системи, които използваме в ежедневието си. За да се възползваме максимално от тези характеристики е необходимо да бъдат изстреляни още сателити около Земята

Един от всеки три GPS III сателита в орбитата все още не функционират. Lockheed Martin вече са започнали работа над поне десет прототипа, които ще изстрелват периодично до средата на 2023г. Сателитите на компанията се очаква да имат продължителност на живота от 15 години, през които ни очакват много допълнителни технологични иновации. 

Предстоят още тестове и изстрелвания на сателити, за да се създаде нужната мрежа, която да обхване всички точки на планетата и им предостави достъп до GPS III.

 

Още от Digital: Как да използвате GPS на смартфона, когато нямате интернет