В тези две кутии се крият два много интересни смартфона с които нямаме търпение да ви запознаем. Това са устройства от най-висок клас и съвсем логично е от тях да очакваме много. В продължение на повече от седмица Digital.bg подложи на разнообразни тестове флагман моделите Sony Xperia XZ3 и XZ2 Premium. Само ще ви издадем в аванс – в тези смартфони има неща които дори ние които сме виждали какво ли не от света на технологиите, виждаме за първи път. Стана ви интересно нали?! В това видео ревю ще започнем да споделяме впечатленията си от една идея по-компактният  Sony Xperia XZ3 който пристигна при нас в огледално черен цвят.

 

Несъмнено първото нещо което ни прави впечатление тук е дизайнът. XZ3 не изглежда като леко променен клонинг на предшественика си или модел вдъхновен от линиите на iPhone. Xperia XZ3 има индивидуалност и свой собствен стил който не може да бъде сбъркан. Телефонът е със заоблен груб и лицева част. Удобен е за държане и не се пързаля в ръката ни при работа. Съпоставимо с Xperia XZ2, новият модел е увеличил диагонала на дисплея си с 0.3". но въпреки това ширината на телефона е останала почти без промяна – 73мм спрямо 72мм.

 

Тоест дисплеят е почти безрамков. Така новият модел остава достатъчно удобен за работа с една ръка. Както виждате, практически с палец без проблем се достига до срещуположният край на дисплея. Корпусът почти изцяло стъклен, а периферната лайсна алуминиева. Материалът е много здрав, серия 7000, а не 6000 както при повечето други смартфони. Сигурно си спомняте как преди време имаше проблем с огънати айфони. Е, сложихме Xperia XZ3 в тесен заден джоб и клекнахме няколко пъти – никакъв проблем. Дори при опити със сериозен натиск и усукване – шасито не поддава. Не се притеснявайте и за стъклото, то е с най-високо ниво на протекция Corning Gorilla Glass 5.

Дори да носите Xperia XZ3 в джоба си заедно с монети и ключове, стъклото няма да се надраска. Сигурно си спомняте, че преди време Sony интегрираха четецът на пръстови отпечатъци в Power бутона в дясно. При XZ3 периферията е толкова тънка, че това е практически невъзможно. Fingerprint се намира в средата на гърба.

 

Тук е интересно да отбележим нещо много любопитно. Някои потребители смятат това разположение за неудобно, защото трябва да сгъват и кривят пръста си при отключване, но грешат. Тестовете ни показват, че това централно разположение е доста удобно. Освен това сензорът който Sony са интегрирали е толкова точен, че не е задължително отпечатъкът за отключване да е само този на върха на пръста ви. Да, не се шегуваме! Хващайки по-нагоре телефона, Fingerprint се пада точно под свивката на показалеца ни.

 

Зададохме отпечатъка за отключване и ето, че отново XZ3 се отключва безпроблемно. С останалите три пръста нямахме успех, така че този метод може да бъде определен като не по-малко надежден в сравнение със стандартният.

 

Цветове

Цветовете на смартфона са 4 и са много ефектни - зелен, бял, бордо и черният който тестваме в това видео ревю. Но това не са просто цветове, а същински произведения на изкуството. Дизайнерите на Sony са се постарали много и успяват да ни изненадат приятно с огледална и блестяща повърхност, по която в останалите 3 разновидности, следи от пръстови отпечатъци не личат. Черната се цапа, но в същото време отпечатъците не се набиват на очи, а и повърхността се почиства лесно.

 

 

Интересните неща които открихме в Sony Xperia ZX3 тепърва предстоят, но нека не ви издаваме всички от тях накуп още в първата част на видео ревюто което му посветихме.

 

Цена

Тук само ще отговорим на един въпрос който вероятно вълнува голяма част от вас – каква е цената на Sony Xperia XZ3? В Европа XZ3 струва около 800 Евро. За момента в България телефонът не се предлага свободно в нито една от големите търговски вериги за техника, нито от по-малки търговци. Нормално, просто е много нов. Намираме го обаче в портфолиото на два от родните телекоми – А1 и Виваком. При първите Xperia XZ3 е все още на "Pre-order" и няма опция за покупка без договор. С най-евтиният тарифен план "A1 ONE XS", цената на смартфона е 1300лв, а с най-скъпият "A1 ONE Unlimited 5XL" - спада до 940лв.

 

Без договор, Sony Xperia XZ3 може да бъде закупен във Vivacom, където цената е 1600лв. а с карта VIVAClub спада до 1419лв. С двугодишен договор на най-скъпият тарифен план на телекома "U", цената спада до 940лв. колкото е и при Мтел които от скоро се прекръстиха на А1. Съпоставка показва, че при Виваком тарифният план е 49.99лв, а при А1 е 50.99лв. Тоест почти реципрочно. За момента на Xperia XZ3 няма да могат да се радват единствено абонатите на Telenor, защото модела не е наличен за продажба при тях. Като цяло Telenor предлагат в портфолиото си марката Sony, така че е съвсем очаквано модела скоро да се появи и там.