Ако преди години смартфоните с диагонал на дисплея до 5” бяха масови, то днес вече този размер на екрана се смята за доста малък и са много малко производителите които предлагат модели с такъв. Кратка справка показва, че до момент през 2018г. в България са се появили само 3 нови модела смартфони с диагонал на дисплея до 5". Това са Samsung Galaxy J2 Pro (2018), Nokia 1 и Sony Xperia XZ2 Compact.

Между първите два модела може да се направи съпоставка, защото освен, че са с еднаква големина на дисплеите, са с базови технически характеристики и много ниска цена. Sony-то обаче е коренно различен телефон. Привидно той изглежда малък, но реално има хардуер който по нищо не отстъпва на флагманите на редица топ марки. Но и цената му също не е никак скромна. Какво ни хареса в Xperia XZ2 Compact и какво не – останете с Digital.bg в следващите няколко минути и ще разберете.

Дизайнът…разглеждайки XZ2 Compact ни обземат смесени чувства. Да, изглежда нестандартно, но над 12мм профил и 168гр. тегло за 5” са някак си наднормени на фона на актуалните тенденции.

 

 

Иначе телефонът стои стабилно в ръката на използващият го и е с много ергономична форма. Това е новата Ambient flow линия на японците в която всичко което може да се заобли е заоблено.

 

 

Телефонът лесно влиза във всеки джоб или малка дамска чанта. За разлика от по-големият събрат XZ2 който е със стъклен гръб, тук вече материалът е поликарбон.

 

 

Особено в сивата версия която тестваме ние, той изглежда много ефектно и пасва чудесно на матираната алуминиева периферна рамка. Телефонът се пързаля лесно, но за сметка на това по гърба пръстови отпечатъци изобщо не личат.

 

 

Предполага се, че и драскотини – така, че Compact по-скоро няма да има нужда от предпазен кейс. XZ2 Compact има IP65/68 защита която ви позволява да приемете обаждане докато навън вали, да държите телефона в джоба си докато се потите по време на крос или ако случайно го залеете с вода, да не се притеснявате, че той ще се развали.

 

 

Това обаче не значи, че смартфонът е водоустойчив и с него на можете да снимате под вода. Ако ви е интересно да разберете повече за IP защитата на Compact, можете да изгледате видео ревюто което посветихме на флагмана Xperia XZ2. Там разясняваме всичко подробно.

 

Дисплеят както вече стана ясно е с 5” диагонал – за съжаление не е безрамков, но е със съотношение на страните 18:9, което води до по-нестандартната FHD+ резолюция – 2160х1080 пиксела.

 

 

Факт – картината която пресъздава TRILUMINOS for mobile дисплеят изглежда наистина добре. В това отношение Sony винаги са били на ниво. Все пак тук картината е с висок динамичен обхват (HDR) и с X-Reality for mobile който гарантира висок контраст, цвят и яснота с филмово качество.

 

 

Добрият дисплей е и добре защитен. Последният слой е от най-високо ниво – Corning Gorilla Glass 5. Макар да имат по две решетки в долната си периферна част, почти всички смартфони разчитат само на един високоговорител. Тези със стерео звук са единици и един от тях е именно Sony Xperia XZ2 Compact.

 

 

При него двата високоговорителя се намират в лицевата част и по този начин пресъздават звука със S-Force съраунд. Тестовете ни показват, че звукът е наистина силен и чист. Без значение дали ще слушате на високоговител или със слушалки, можете да се възползвате от еквалайзер, мощен Clear BASS и ClearAudio+ пакета с фини настройки. Също както при дисплея и тук към Sony нямаме никакви забележки.

 

 

Нещо което за съжаление не можем да кажем за разположението на Fingerprint сензора върху гърба на телефона. Той се намира на една идея по-удобно за достъп място в сравнение с Xperia XZ2, но все още ни е много трудно да изкривим показалеца си така за отключване.

 

 

Междувременно обаче по време на тестовете си открихме алтернативен начин на отключване.

 

 

Тези от вас които са гледали нашето ревю на XZ2 знаят, че тогава отбелязахме,  че не можем да си обясним защо Sony не предлага в България модела с Dual SIM версия. За щастие при Compact ще има такава – отваряйки слота отстрани откриваме, че в него могат да се поставят две SIM карти или една + microSD.

 

 

Вградената в телефона памет е 64GB, обем който реално ще ви е достатъчен и едва ли ще използвате допълнителната карта памет. Като хардуер Xperia XZ2 Compact е абсолютно реципрочен със своя по-голям брат Xperia XZ2.

 

 

Централен процесор Qualcomm Snapdragon 845 с 4 Kryo 385 ядра на 1.7 GHz и още 4 на 2.7 GHz, 4GB RAM и графичен процесор Adreno 630.

 

 

Едва ли ще изненадаме някой, но този хардуер работи отлично в комбинация с актуалната операционна система Android 8.0 Oreo.

 

 

Батерията която захранва всичко това е Li-Ion с 2870 mAh заряд. По време на тестовете ни, той се оказва достатъчен за около ден и половина до два дни комбинирана работа. Ако активирате Smart Stamina режимът за пестене на енергия, времето за автономност ще се увеличи, но ще ограничите някои от функционалностите на телефона.

 

 

На финала на нашето видео ревю можем да кажем и няколко думи за цената. Когато виждаме за първи път Sony Xperia XZ2 Compact, по никакъв начин не можем да си обясним как този малък, дебел и тежък смартфон може да струва около 1300лв. След като обаче го стартираме, видим дисплея и поработим с хардуера и софтуера – вече разбираме, че тази цена е до някъде оправдана. Още повече, че днес тенденцията е всички A-брандове да правят доста скъпи смартфони.

 

 

Впрочем има още едно нещо в XZ2 Compact което оправдава 4-цифрената му цена и това е камерата. Нея обаче предстои скоро да разгледаме в отделно фотографско видео ревю.