Вижте още: Ulefone S8 Pro - 4G смартфон с ниска цена, метален корпус и голям дисплей

 

Най-накрая Sony имат флагман който не просто не прилича на предшественика си, а е коренно различно устройство. В това видео ревю Digital.bg ще ви запознае с Xperia XZ2, един смартфон около който има много въпросителни и при всички случаи ще бъде коментиран сериозно както от критиците, така и от любителите на новите технологии и крайните потребители които ще трябва да отделят не малка сума, за да го притежават. Започваме!

 

Дизайн

На първо място е дизайнът, по отношение на който Sony Xperia XZ2 определено е уникален защото вече няма и помен от OmniBalance и Loop Surface концепциите. Това е Ambient Flow дизайн.

 

Но ако трябва да бъдем честни, гледайки XZ2 ни обливат малко смесени чувства. Харесва ни или не, или пък просто имаме нужда от малко повече време, за да свикнем с нещо ново което не виждаме при всички останали в момента…или пък вече сме виждали някъде?! Реално обаче всичко е въпрос на лични предпочитания, приоритети и гледна точка, но има някои неща които веднага ни правят впечатление и си задаваме въпроса „Защо?”.

Като например – „Защо Fingerprint сензора се намира в средата на гърба?” Макар и ограничено, но все пак под дисплея има място за фронтален, отстрани той също можеше да се интегрира в Power бутона, както при XZ1.

Fingerprint сензорът при на Huawei Mate 10 Pro и Sony Xperia XZ2

 

А дори да е върху гърба, защо не е малко по-нагоре където реално стои показалецът ни когато държим всеки смартфон с една ръка. Единствено ако държим XZ2 така, има някакъв шанс пръста ни да докосва четеца на пръстови отпечатъци странично.

Xperia XZ2 е удобен за държане в ръка, но не и за докосване на Fingerprint

 

Иначе самият Fingerprint работи добре – по време на теста ни с 10 последователни отключвания нямаше неуспешен опит. Дори с влажна ръка, отключването отново не е проблем. Както знаем това е непосилно изпитание за по-нискокачествените сензори.

 

История на дизайна

Гледайки Sony Xperia XZ2, по-младите смартфон потребители биха сметнали, че това е изцяло нов за японците дизайн…но частично не е така. Преди 7 години, още във времето когато компанията се казваше Sony Ericsson, имаше модел който се казваше Xperia neo V. 

Откривате ли прилика между двата?! Не само заобленият гръб, а още и разположението на камерата върху гърба. Заоблената форма на XZ2 като цяло ни допада и като изключим, че телефона се пързаля много, той е удобен за държане в ръка и лесно се пъха в тесен джоб.

 

Габарити

Нещо което отбелязахме преди време, че затруднява Xperia XA2. Основният недостатък на XZ2 е дебелината от цели 11.1мм., които независимо, че в крайните периферни части профилът е почти наполовина по-малък си е много.

Например подобно дизайнерско решение имаше при  HTC U11 - там дебелината е 7.9мм, но ОК той е с 5.5” дисплей, доколкото тук имаме 5.7”. Размер който сме срещали във видео ревютата ни в последната година при LG G6 който също е дебел 7.9мм.

Ако поставим двата един до друг ще забележим, че Sony-то е с над 4мм по-високо и с почти същата ширина. (LG 148.9мм x 71.9мм Vs Sony 153мм x 72мм) Теглото на японският смартфон обаче е значително по-високо (LG – 163гр Vs Sony – 198гр).

 

Вижте още: Oukitel U18 - Тест на хардуер, Face ID, батерия и камера

 

Цветовите разновидности на Xperia XZ2 са 4 - Liquid Black, Liquid Silver, Ash Pink и Deep Green който тестваме ние. Той реално е комбинация между синьо и зелено и определено изглежда много ефектно. За съжаление обаче по повърхността пръстови отпечатъци са сериозно забележими.

 

Нормално това е 3D стъкло, което за щастие е с Corning Gorilla Glass 5 протекция и не се драска. Споменавайки протекция, Xperia XZ2 е защитен от прах и пръски вода – в характеристиките му има IP65/68 сертификат.

Ако се питате, устойчивост на какви влияния стои зад тези цифри? В графата „Откази от отговорност” на официалната страница на Sony има подробна информация как точно можете да мокрите XZ2.

Така че имайте едно наум преди да се гмурнете в басейна за подводно селфи – Sony няма да ремонтират безплатно смартфона ви след това.

Sony Xperia XZ2 Dual Sim няма да се предлага в България

 

Споменатият капак по продължение на периферията е един и под него се крият слота за microSD и за съжаление само 1 SIM карта. Xperia XZ2 има и хибридна Dual SIM версия, но тя по една или друга причина няма да се предлага от Sony в България.

Смартфонът Sony Xperia XZ2 е дебел 11.1мм

 

В дясната периферна част са характерният за бранда отделен бутон за активиране на камерата,  курсорът за звука и Power бутон. Той е една идея по-надолу от обикновено, но все още е удобен за натискане. В ляво няма нищо, а долу намираме само USB Type-C порт който изземва и функцията на 3.5мм аудио жак.

 

 

Такъв тук липсва, защото от една страна за не място в дебелата 6мм метална лайсна няма, а от друга според Sony все повече хора предпочитат да слушат музика с безжични слушалки. Високоговорителите на XZ2 са два и се намират в лицевата част под и над дисплея. Дизайнът на долният е много ефектен и микроскопичната решетка почти не се забелязва.

 

Заради разположението си, говорителите буквално ви обгръщат със съраунд звука си. По данни на Sony звукът тук е с 20% по-силен спрямо този при предходното поколение XZ1. Със слушалки пък можете да се насладите на High-Resolution LDAC аудио със студийно качество.

Тъй като в тестовата ни бройка липсват оригиналните слушалки на XZ2, не можем да споделим впечатления от тях, но тествахме с преходник бюджетните слушалки Revo J71 Monster Green които имаме под ръка и можем да споделим, че звукът с тях е наистина качествен. Освен това ще отбележим, че благодарение на функцията DSEE HX, Xperia XZ2 може да възпроизвежда и компресирани файлове които ще звучат кристално чисто. Като цяло Sony са известни с аудиофилските си устройства и XZ2 не остава по-назад.

 

В него имате още технологии като Clear Audio+ и Clear BASS, както и възможност за фина настройка на звука чрез дигитален еквалайзер.

Звукът на Sony Xperia XZ2 е кристално чист

 

Тествайки звука ще отбележим, че в Xperia XZ2 има нова DVS Dynamic Vibration System която активира и синхронизира вибрацията със звука който чуваме докато слушаме музика или играем игри. Функцията определено е интересна, но и малко странна - особено при игри, бързо ни се приисква да я изключим.

 

Това е нещо като Apple Taptic Engine при iPhone, но не точно. Ето как изглежда вибрационният модул на Sony. (снимка и видео от Барселона)

 

DVS Dynamic Vibration System е новата технология на Sony

 

Преди да приключим със звука в Xperia XZ2, ще се върнем отново на липсата на аудио жак който до момент беше неотлъчна част от периферията на смартфоните на Sony и феновете на марката го харесваха.

 

Вижте още: Vernee Active - Ударо и водоустойчив смартфон с MIL-STD-810g и красив дизайн

 

След лайва който направихме на нашата фейсбук страница, една дама ни попита: „Добре де, мога ли едновременно да зареждам батерията и да слушам музика?” На пръв поглед отговорът е отрицателен, но след като проучихме по-подробно се оказа, че Sony са помислили за този казус и в портфолиото си вече предлагат USB Type-C кабел 2 в 1 с модел EC270. Той се разклонява към отделни Type-C и 3.5мм аудио вход.

 

 

Както виждате Xperia XZ2 е един много интересен и противоречив смартфон за който определено има какво да се разкаже и покаже. Очаквайте и втората част на видео ревюто което му посветихме. В нея ще обърнем внимание и обстойно ще тестваме дисплея, хардуера, софтуера и батерията.

 

Тестовете на камерите на новият флагман на Sony пък ще обединим в отделно фотографско видео ревю.