Вижте още: Sony Xperia XZ1 Compact - Дисплей и Батерия

Вижте още: Sony Xperia XZ1 Compact - Дизайн и Цена

 

Всеки човек който дава 1000+ лева за смартфон би искал да получи в замяна не само красив дизайн, но още мощен топ хардуер, качествен дисплей и батерия с голям капаците. До тук добре, но ако добавим още едно изискване – искаме и всичко това да се побере в колкото се може по-малко тяло, което да може да се побере дори джоба на съвсем тесни дънки. Такъв смартфон има и в момента го държа в ръката си. Уважаеми дами и господа – Digital.bg представя Sony Xperia XZ1 Compact.

 

 

До тук в ревютата които посветихме на смартфона разгледахме всичко около дизайна, използваните материали, протекцията, дисплея и батерията. Подложихме всеки един от тези компоненти на различни тестове, като съпоставихме резултатите с тези на различни предходни модели и конкуренти. Но нека не губим повече ценно време и преминем към следващия компонент който интересува повечето потребители преди покупката на нов смартфон.

 

 

Хардуер

Хардуерът на Compact е абсолютно същият както този на по-голямият Xperiq XZ1. Като това автоматично означава "по-малък" следователно и по-мощен. Това нагледно се потвърждава от Benchmark резултатите в проведените от нас тестове. А какъв всъщност е хардуерът на XZ1 Compact?

 

Sony Xperia XZ1 Compact CPU-X тест

 

В основата му стои централен процесор Qualcomm MSM8998 Snapdragon 835. 8-ядреното CPU е широкоразпространено и сред други флагмани на конкурентни марки, пълен списък с които можете да намерите в текстовата статия тук долу. Процесорът съчетава два Kryo на 1.9 GHz и 2.45 GHz наа които партнират графичен процесор Adreno 540 и забележителните 4 GB RAM памет.

 

 

Към днешна дата в света има само два други компактни смартфона с диагонал на дисплея до 4.6" и с 4GB RAM. Това са QWERTY модела BlackBerry Keyone и нестандартният Flip-Flop Gionee W909. Тук е важно да отбележим нещо - имаме UFS Universal Flash Storage който работи 4 пъти по-бърза от масовите все още eMMC. В същото време консумацията на електроенергия също е значително по-ниска.

 

Играта Aspahlt 8 Airborne на висока графика маркира 32 кадъра в секинда

 

Едва ли ще изненадаме някой ако кажем, че XZ1 Compact работи идеално гладко дори когато го натоварваме максимално. С него няма да изпитвате затруднения и с играта на която и да е нова игра. По време на тестовете ни с Aspahlt 8 Airborne на висока графика маркираме 32fps, Dead Triger 2 пък бележи двойно повече. По традиция след игра на игри в ревютата си споделяме с вас и температурите на корпуса в този момент.

 

 

При Xperia XZ1 Compact оставаме много приятно изненадани от резултатът който бележим – само 28 градуса. Още повече имайте предвид, че по-голямата част от корпуса на смартфона не е направена от метал, от специална пластмаса със стъклени влакна. Явно и тя е много добър проводник на топлина.

 

 

Вградената в XZ1 Compact пемет е 32GB, което е наполовина по-малко спрямо капацитета на Xperia XZ1. Също както при него обаче и тук при нужда могат да се добавят до 256 GB чрез слота за microSD карти памет. 

 

 

При предишното поколение Xperia X Compact имахме Bluetooth 4.2, тук вече маркираме сериозен ъпгрейд към Bluetooth 5.0.  Безжичната връзка е Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. Телефонът има NFC, а къде точно се намира модула, можете да се ориентирате по специалното лого върху гърба.

 

Софтуер

Освен за хардуера, при Sony Xperia XZ1 Compact си заслужава да се кажат и няколко думи за софтуера, защото това е вторият смартфон който виждаме с операционна Android версия 8.0 Oreo.

 

Sony Xperia XZ1 Compact работи под операционна система Android 8.0 Oreo

 

Първият също е Sony, по-големият събрат на Compact който вече ви показахме в серия от подробни видео ревюта. Новият OS на Google определено има интересни функции с които ни печели. При него е работено основно в насока улеснение на потребителите, интуитивност и мултифункционалност. За Oreo определено има какво да се разкаже и покаже, така че очаквайте в съвсем скоро подробното видео ревю на Digital.bg по темата.

 

Очаквайте

Вече познаваме почти напълно Sony Xperia XZ1 Compact, но за смертфона все още има какво интересно да се каже и покаже. Например как снимат камерите му и какво представлява иновативното 3D сканиране на Sony.

 

 

По тази тема сме подготвили специално видео с много тестови снимки и видео. А сега в случай, че не сте гледали предишните части от обзора който Digital.bg посвети на новия Compact, директни линкове към тях сме приложили над тази статия.