Вижте още: Как снима Sony Xperia XZ1 - Тест на Камерата

 

След като минути след световната му премиера Digital.bg ви показа новия флагман на Sony - Xperia XZ1. Днес идва ред да разгледаме и неговият мини вариант, който визуално е доста по-различен, но има почти същите технически характеристики. Това уважаеми дами и господа е Sony Xperia XZ1 Compact.

Цветовете на флагман смартфона Sony Xperia XZ1

 

Доказано е, че повечето потребители предпочитат по-големи смартфони, но има и такива които искат висока производителност, идеална камера и батерия с голям капацитет в колкото се може по-компактно тяло. Това е и една от причините поради които Apple iPhone 8, 7 и 6 имат толкова много фенове – 4.7”. Е, тук имаме още по-малко – 4.6”, също толкова колкото и миналогодишния Xperia X Compact. Нещо любопитно което вероятно не знаете - ако сте решили, че искате смартфон с 4.6" диагонал на дисплея, шансът той да бъде Sony е 100%-ов, защото с този размер до момента единствено японският бранд ни е предлагал общо 7 устройства. Ако ви е интересно да разберете кои са те – списък с тях ще намерите в статията тук долу.

 

Формата на Sony Xperia XZ1 Compact е специфична

 

Но да се върнем на тестваният днес XZ1 Compact. Ако не сте виждали споменатият вече X Compact и за първи път виждате на снимка XZ1 Compact, ще си кажете "Каква е тази тухла?". Сами ще си отговорите на въпроса в момента в който го подържите в ръка. След като го усетите, ще разберете, че с тази форма XZ1 Compact е много по-удобен за държане в ръка от други доста по-тънки смартфони.

 

Дебелината на Sony Xperia XZ1 Compact е 9.3мм

 

Всъщност, реално Compact не е чак толкова дебел, просто краищата му са скосени, а не плавно заоблени както сме свикнали да изглеждат смартфоните на други марки. Спрямо другите смартфони с близък диагонал на дисплея които са се появили през 2017г., със своите 9.3мм XZ1 Compact не е чак толкова по-добел. Samsung Galaxy A3 (2017) който е дебел 7.9мм и Apple iPhone 8 със 7.3мм. Очакваният да се появи скоро в продажба Cat S31 пък е дебел цели 12.6мм.

 

Xperia XZ1 Compact Vs Xperia X Compact

Ако трябва да правим съпоставка между XZ1 Compact и X Compact който ви показахме в серия от видео ревюта преди година, то новия модел определено е по-подобрил дизайна си. Тук той вече е унибоди – периферията преминава директно в гърба, а самата странична лайсна е разделена на 3 отделни детайла. Най-добре ще видите разликите ако поставим двата смартфона един до друг.

 

XZ1 Compact изглежда като метален, но е направен от специална пластмаса

 

За разлика от по-големия XZ1, корпусът на Compact не е направен от алуминий, а от пластмаса, но под термина „пластмаса” не стои синоним на евтино, дори напротив. Това е висококачествена пластика с вградени стъклени влакна, която не само изглежда като метал, но в същото време е устойчива на цапане и драскане. Единственият минус на повърхността е, че се пързаля малко повече в ръката ни. Но както вече стана ясно, това се компенсира от формата на устройството. Метал в корпуса на XZ1 Compact все пак има – алуминиеви са шасито, горната и долната периферна част.  

 

 

По тяхното продължение намираме 3.5мм аудио жак горе и USB Type-C долу. В дясно типично за новите модели на Sony, място е намерил механичен Power бутон в който е вграден Fingerprint. Сензорът работи доста бързо и безпроблемно. Разположението е удобно за натискане с палец. Единствено ако сте левичари, ще ви е много по-удобно ако настроите сензора да се отключване да разпознава отпечатъка на показалеца или средния ви пръст.

 

Fingerprint сензора при Xperia XZ1 Compact реагира добре

 

Нещо на което малко хора биха обърнали внимание, но реално е много голям плюс от към удобство е промяната на местонахождението на курсора за звука. При предното поколение на Compact, той беше под бутона за активиране, а сега е над него. Съгласете се, че така бутонът е по-удобен за натискане с палец по време на разговори. В дясната периферна част има още един бутон, той служи за бързо активиране на камерата и за спусък при снимки. Между другото, ако два пъти натиснете Power бутона, също ще сартирате камерата.

 

 

Sony Xperia XZ1 Compact може спокойно да бъде мокрен защото има IP68 сертификат за протекция който му позволява потапяне във вода с дълбочина до 1.5 метра за не повече от 30 минути.

 

 

С това първото видео от поредицата която посвещаваме на смартфона Xperia XZ1 Compact. Гледайте Digital.bg и утре, защото предстои да разгледаме и тестваме дисплея, хардуера, камерите и батерията на устройството. А до тогава, ако ви е интересно, можете да изгледате нашето видео ревю „Как снима Sony Xperia XZ1 - Тест на Камерата”, директен линк към него сме приложили над тази статия.