Вижте още: Sony Xperia XZ1 Compact - Дизайн и Цена

 

Средно по един път в годината производителите на смартфони представят по един нов флагман. При Sony това беше Xperia XZ1 който за първи път видяхме по време на IFA Берлин преди месец. По традиция за бранда, заедно с него се появи и умалена версия Compact която обаче има коренно различна визия.

 

Флагман смартфонът Sony Xperia XZ1

 

В това се убедихме от видяното в първата част на видео ревюто което посветихме на Sony Xperia XZ1 Compact. В нея Digital.bg разгледа дизайна на и материалите които японците са използвали в своя мини флагман. Направихме различни съпоставки с предшественици, конкуренти и разбира се с по-големия XZ1. Обсъдихме малко по-нестандартната форма и отбелязахме, че Compact има IP68 протекция която му позволява да бъде мокрен.

 

Дисплей

Споменахме също така, че Sony е единственият бранд който произвежда смартфони с 4.6" диагонал на дисплея, като по-голямата част от тях са именно представители на серията Compact. На пръв поглед тази зрителна площ може да ви струва малко, но реално върши не по-различна работа от да речем един 5" смартфон.

 

 

Единствено ако до сега сте ползвали устройство с 5.5" дисплей и нагоре, ще ви е нужно известно време, за да свикнете с Compact-а. Една от малкото характеристики по които той се отличава от по-големият XZ1 е резолюцията на дисплея която е спаднала от FHD на HD. В резултат плътността на пикселите за 1" е 319ppi, с 0.0796мм размер на всяка от точките. Така ако загледате дисплея от съвсем близко разстояние, можете да забележите очертанията на пикселите, но при стандартна работа от около 30-40см. дисплеят не е зърнист.

 

Sony Xperia XZ1 Compact има IP68 протекция

 

Яркостта се регулира автоматично или ръчно, като максимума е средностатистически. Ъглите на странично виждане са добри, при вертикална гледка има леко синеене на бялото, но отклонението е в норма. Като цяло сме доволно от предаваните цветове и това е съвсем очаквано. Все пак зад всичко стоят технологиите Triluminos и X-Reality Engine.

 

 

Извитият в краищата 2.5D дисплей има последно поколение Corning Gorilla Glass 5 бронировка. Първата екстра е по-скоро естетическа, доколкото втората ви дава спокойствието да носите смартфона в джоба си заедно с монети и ключове, без да се притеснявате, че дисплеят му ще се издраска. Когато работим на открито под директно насочена слънчева светлина се появяват леки отблясъци, но дисплеят остава достатъчно добре видим.

 

 

Трите контролни бутона с които управлявате XZ Compact са виртуална част от дисплея му и за съжаление не могат да се препрогранират. Тоест не можете да преместите "Back" от ляво в дясно. Това обаче ще направи впечатление единствено на хората при които лявата ръка е доминираща.

 

Sony Xperia XZ1 Compact има Stereo звук

 

Симетрично под и над дисплея има две решетки под които се крият двата високоговорителя. Звукът който възпроизвежда XZ1 Compact е стерео, чист е, но не много силен. Ето един саунд тест от който да добиете най-обективна представа за качеството му. Телефонът има два микрофона, като единият е шумоподтискащ. При видео или аудио запис пресъздаваният последствие звук е доста качествен.

 

Батерия и Зарядно

Днес всички смартфони на Sony вече са с по-бързият, надежден и удобен USB Type-C порт. Той освен, че подобряване преноса на данни, ни дава възможност да се възползваме от специалното зарядно за бързо зареждане Quick Charge 3.0 което влиза в окомплектоваката на смартфона.

 

 

С него XZ1 Compact за зарежда на 50% за около 30 минути или от 0 до 100% за час и половина. Самата батерия на смартфона  e Li-Ion акумулатор с 2700 mAh заряд. Точно колкото и при флагмана Xperia XZ1, с тази разлика, че тук дисплея е с по-малък размер и резолюция, а хардуера който ще разгледаме в следващата част на ревюто ни е абсолютно същия.

 

 

Следователно на теория времето за автономна работа трябва да е по-голямо. Така се оказва и на практика. След серия от тестове отчитаме средно с по 20% по-добро време за работа с едно зареждане. XZ1 Compact при комбинирана експлоатация маркира около ден и половина автономност. 

 

Очаквайте

Гледайте Digital.bg и утре, защото в следващото видео от поредицата посветена на Sony Xperia XZ1 Compact ще разгледаме и тестваме неговите хардуер и софтуер. А до тогава, можете да изгледате видето посветено на дизайна на този топ модел – директен линк към него сме приложили над тази статия.