Вижте още видео с Първите ни впечатления от Nokia 8 с Android

 

След като ви го показахме в ексклузивно обзорно видео ревю, вече го познавате, а и характерният му силует издава, че в ръката си държа новият флагман на най-големият японски технологичен гигант – Sony Xperia XZ1.

 

 

Повече от седмица екипът на Digital.bg го подлага на различни изпитания и сега е време да споделим с вас подробните си впечатления от този топ модел. Както се и очаква, ще започнем от дизайна, използваните в корпуса му материали и периферията. Като в цялото видео ще използваме като база за сравнение предишните флагмани на Sony и преките конкуренти на модела които останалите технологични брандове представиха в последно време.

 

Sony Xperia XZ - XZ Premium - XZ1

Макар Sony значително да са променили визията спрямо тази на предходният XZ, XZ1 е запазил характерният дух който сме свикнали да има Xperia. Замислете се, ако повечето други марки заимстват помежду си различни дизайнерски решения, то от където и да погледнем този смартфон, няма шанс да предположим, че той е нещо различно от Sony.

 

Снимка от видео ревюто на Sony Xperia XZ Premium

Ако трябва да проследим развитието в дизайна на високия клас смартфони на Sony, то тестваният днес Xperia XZ1 е много по-близък като визия до XZ Premium, отколкото до предшественика си XZ. Погледнете например камерите върху гърба, отделно, че и хардуерът им има доста прилики, но за него ще си говорим отделно.

 

 

XZ1 умело съчетава отсечените линии на предшествениците си, като към тях е добавил и плавни заобляния. Дори върху късите страни – телефонът не може да се остави изправен. По-голямата част от корпуса е направена от алуминий. Именно с помощта на споменатите заобляния, гърбът преминава в дългите периферни части.

 

 

Тук можете да видите разглобен Xperia XZ1 при който най-добре ще разберете как са работили японските инженери. Заради извивката на 2.5D стъклото, дисплеят също преминава директно в периферията, като така лицето и гърба на телефона са напълно еквивалентни. Цветовите варианти на Xperia XZ1 са 4 - Black, Warm Silver, Venus Pink и Moonlit Blue. Реално Sony са покрили цветово всеки един потребителски вкус.

 

Цветовете на XZ1 са  Warm Silver, Venus Pink, Moonlit Blue и Black

Какво не ни харесва в дизайна на XZ1? Конкретно матовата черна версия която тестваме ние се цапа сериозно с пръстови отпечатъци, но повърхността се почиства лесно.

 

 

Като минус до някъде ще отбележим огромната рамка в късите страни на дисплея. Ако сега беше 2016г. това не би ни направило чак такова впечатление, но през 2017г. тренда е дисплеите на високия клас смартфони да бъде колкото се може по-безрамкови. В горната част на XZ1 измерваме 16.5мм, а в долната 15.5мм.

 

Безрамковият дисплей на Samsung Galaxy Note8

Като база за сравнение при Samsung Galaxy Note8 който е рекордьор по липса на рамка измерихме наполовина по-малко. Но, тук има едно „Но”, Sony са оползотворили пространството поставяйки два силни High-Resolution Audio високоговорителя, които благодарение на обема си имат много плътен и басов звук. Предлагаме ви да чуете саунд тест с музика и втори с динамична играа, впечатленията си от вървежа на която ще споделим във видео ревюто което посветихме на хардуера на Xperia XZ1. Увеличената рамка около дисплея му има и друго преимущество – много хора се оплакват, че работата с една ръка с безрамкови смартфони е трудна, при този тук подобен проблем не се наблюдава.

 

 

Със своите 7.4мм профил Xperia XZ1 е по-тънък от XZ и XZ Premium, но заради не толкова изтънената си периферия изглежда по-масивен от другите актуални флагмани които имаха премиери през последния месец. Дори дебелият 8.6мм Samsung Galaxy Note8 заради въпросното скосяване изглежда малко по-тънък.

 

Профилът на Samsung Galaxy Note8

Но, тук има още едно „Но”. Тези от вас които са гледали ревю което му посветихме знаят, че споделихме като един от основните минуси при него разположението на Fingerprint сензора върху гърба, непосредствено до камерата му, защото отстрани за такъв просто място няма. Е при XZ1 четецът на пръстови отпечатъци си е на мястото и работи отлично в комплект с механичен Power бутон.

 

 

Продължавайки да разглеждаме периферията забелязваме на много места софт тъч пластика под която се крият антените на телефона. Както знаем, радио вълните изпитват затруднение с преминаването през метал, което налага добавянето на пластмаса. Тестовете ни с телефонни разговори показват, че покритието е добро. На места където други смартфони нямат пълно покритие на мрежата, XZ1 е на максимум. В същото време вградените в корпуса микрофони пресъздават звука отчетливо и от другата страна при разговор ни чуват добре.

 

 

Слота за microSD карта памет се отваря без да ви е нужна игла, но за да поставите nano SIM картата си ще имате нужда от малко по-дълъг нокът или нещо остро под ръка. Би ни се искало капачето да имаше тънка закрепваща го към смартфона връзка, но уви – така че внимавайте да не го загубите, защото тогава XZ1 вече няма да бъде водоустойчив. Сега той типично за Sony има IP68 сертификат за протекция който му позволява потапяне във вода с дълбочина 1.5 метра за не повече от 30 минути.

 

Цена

Xperia XZ1 все още не се предлага в България, но старта на продажбите му се очаква този месец, като модела ще приства и в портфолиото на телекомите. Цената на телефона ще бъде около 1100лв.

 

Xperia XZ1 е устойчив на мокрене и прах смартфон

Гледайте Digital.bg и утре, защото предстои да ви запознаем с дисплея и хардуера на Sony Xperia XZ1. А до тогава, можете да кликнете на линка над тази статия и да изгледате видео ревюто на един друг интересен премиерен смартфон – Nokia 8. Приятно гледане.