По време на провелият се Световен Мобилен Конгрес в Барселона станахме свидетели на премиерите на няколко нови смартфона в редиците на Sony. От няколко дни един от тях е в ръцете ни за обстойни тестове, резултатите от които нямаме търпение да споделим с вас в поредица от ревюта. Уважаеми любители на новите и интересни технологии, Digital.bg представя Sony Xperia XA1.

 

 

Преди точно една година ви показахме предшественика му, съвсем логично носещ името Xperia XA. Той определено беше интересен смартфон, но приятната изненада която ни очаква при наследникът му е, че второто поколение е в пъти по-добро по отношение на някои технически характеристики. Но всичко по реда си.

 

Дизайн

Ще започнем от дизайна, който на пръв поглед не се е изменил чак толкова много, но ако погледнем смартфона детайлно веднага ще забележим, че Sony са подобрили корпуса значително. Да, факт е, че когато видяхме XA за първи път се впечатлихме от визията му много, така че ъпгрейд ще е труден, но не и невъзможен. XA1 е наследил линиите на далеч по-скъпият XZ който пък ви показахме през есента на миналата година. Корпусът е направен от удачна комбинация между метал и пластмаса. Цветовите варианти са 4 - Бял, Черен, Розов и Златен.  

 

 

Правоъгълната форма с рязко отсечени линии не е най-удобната която можем да хванем в ръка, но сме се примирили - това е запазена марка на Sony и точка, поне никой не може да обвини японците, че са използвали дизайна на друга марка. Те са първият бранд, който използва подобна правоъгълна визия. Иначе XA1 не се пързаля в ръката ни и с размери 145 x 67 x 8мм се побира лесно в джоба на тесни дънки или в малка дамска чанта. Но все пак съпоставимо с миналогодишният XA, този тук е малко по-голям (143.6 x 66.8 x 7.9мм). Същото можем да кажем и за теглото 143гр спрямо 137гр. Sony още от Xperia Go и първия флагман Xperia Z са известни със своята влаго и водоустойчивост, но също както XA и XA1 не е устойчив на мокрене и прах. До някъде оправдано, предвид, че XA1 не е флагман, но пък от друга страна имайте предвид, че смартфона не е чак толкова евтин.

 

Цена

В България той ще се предлага за около 600лв.  Но всъщност днес тенденцията става смартфоните да стават малко по-скъпи заради използваните в тях все по-добри и по-добри материали и технологии.  

 

 

Припомняме ви, че първият в света смартфон с 4K HDR дисплей в лицето на Sony Xperia XZ Premium струва около 1500лв.

 

Дисплей

Дисплеят на Xperia XA1 обаче е с далеч по-слаба резолюция - 1280x720 пиксела, което с 5" диагонал води до 294 ppi плътност на изображението с 0.0865мм размер на веки от пикселите. Ако не знаехме вече тези цифри, гледайки колко качествено предава дисплея , никога няма да предположим, че той е едва HD. IPS LCD дисплеят има технология за подобряване на изображенията и определено се справя добре с тази задача.

 

 

В това можете да се убедите от динамичните кадри на екраните си. Последният слой над дисплея е от 9H устойчиво на драскане стъкло което е 3 пъти по-здраво от масовите PET film. Тук можете да видите какво представлява HB скалата за здравина на стъклото при дисплеи на смартфони и с какви инструменти се изпитва устойчивостта на драскане.

 

 

За сравнение - обикновеното стъкло е с твърдост от 5-та степен, а най-високата 10-та е диамант.

 

Sony Xperia XA1 Ultra

Ако XA1 ви се струва мъничък и искате по-голям смартфон, Sony предлагат и варианта Xperia XA1 Ultra. Той има абсолютно същите хардуер и дизайн както XA1, само дисплеят му е 6" FHD, камерата е по-добра, а батерията логично е с малко по-голям капацитет. Следете Digital.bg и скоро ще видите и неговото видео ревю на сайта ни.