Вижте още: Екстремен Тест на Батерията на Sony Xperia X Compact

 

Към днешна дата на пазара се предлагат много и различни смартфони с добра камера, но общото между тях почти винаги е големият размер. Какво се случва, ако искате компактен смартфон с много добра камера? Мисията става почти невъзможна. Актуалните модели с диагонал на дисплея до 4.6” и камера с минимум 12MP са едва 3, като единият е на китайски бранд който не предлага продуктите си в България. Вторият е Apple iPhone SE който вече казахме във видео ревю, че има повече недостатъци, отколкото преимущества иии третият е коренна негова противоположност. Sony Xperia X Compact е най-малкият смартфон с най-голяма камера в света.

 

 

В това свое ревю ще ви запознаем с камерите на мъничкия Compact, като ще ви покажем какви възможности имат те, добавяйки към това нагледни тестови снимки и видео. Но преди това една кратка ретроспекция, какво представлява Xperia X Compact. Най-малкото Sony се предлага в три цвята - бяло, Universe черно и Mist синьо.

 

 

Целият корпус е пластмасов с почти правоъгълна форма, а габаритите са 129х65мм с 9.5мм дебелина. Така телефонът стои много удобно в ръката дори на подрастващи или дами. Дисплеят както вече стана ясно е 4.6" диагонал, а резолюцията 1280х720 пиксела. Технологиите които използва са Triluminos и X-Reality Engine.

 

 

В основата на хардуера стои 6-ядрен процесор Qualcomm MSM8956 Snapdragon 650, той съчетава 2-ядрен Cortex-A72 на 1.8 GHz и 4-ядрен Cortex-A53 на 1.4 GHz. Партнират GPU Adreno 510 и 3GB RAM памет, а вграденото пространство за съхранение на данни е 36GB. И макар X Compact да е доста малък, той има достатъчно голяма 2700 mAh Li-Ion батерия която тествахме неотдавна в с екстремални натоварвания. Директен линк към видеото ще намерите тук долу.

 

 

И така, време е да разгледаме какво ни предлагат камерите на Sony Xperia X Compact. Очакваме много от тях, защото ще припомним, че α и Cyber-shot сериите фотоапарати на японците са пословични с доброто си качество. Ще започнем от основната камера на смартфона, която е забележителните 23 MP. Тоест абсолютно същият Exmor RS сензор както при по-големият Xperia XZ. Той е с размер от 1/2.3”, светлосила f/2.0 и 24мм G Lens оптика. Както можете да се убедите от кадрите на екраните си, едно от преимуществата ѝ е, че може да прави широкообхватни снимки които побират повече неща в кадъра. Идеално за панорами или семейни фотоси в които иначе винаги казвате „Съберете се малко де”.

 

 

Заради повечето мегапиксели имате две големи преимущества – след като направите една обща снимка, последствие можете да кропнете отделен детайл и той няма да бъде с нарушено качество. В текстовата статия по-долу сме приложили тези два кадъра които показват качеството преди и след изрязването. Второто преимущество на 23MP които има Compact е, че снимката е с достатъчно добро качество, че дори да я принтирате на билборд, без да стане на неприятни пиксели. Тук е хубаво да отбележим нещо, камерата на Sony разчита на BIONZ for mobile процесор, който обработва всичко много бързо. По тази причина, дори с активиран HDR режим, телефонът е готов за следваща снимка само 0.6 секунди след като сте натиснали спусъка за предходната.

 

 

Благодарение на иновативната triple image sensing технология на Sony, образите дори когато са движещи имат много добра разкост, дори при по-слаба околна светлина. Много от вас използват специални софтуерни филтри за обработка на снимките си преди публикуване в социалните мрежи. Тествайки X Compact спокойно можем да заявим, че кадрите които реализирахме нямат последваща нужда от каквито и да е обработки, защото пресъздават цветовете които виждаме с очите си почти реципрочно. Тук помощникът е RGBC-IR сензор който се намира непосредствено до камерата.

 

 

Compact има хибриден автофокус, състоящ се от контрастен, фазов, лазерен и предикативен. Те софтуерно проследяват обекта в кадър и не му позволяват размазване, дори движението да е много бързо. Лазерът постоянно отчита разстоянието на камерата до тях и автоматично контролира фокуса. Тук ще отбележим, че ефекта Боке с който си играем с фокусирането на преден и заден план работи отлично.

 

 

Ако ви доскучае да снимате в автоматичен режим, можете да преминете към ръчните настройки. В тях имате почти всички възможности които и Cyber-shot джобните фотоапарати на Sony. Менюто е направено максимално интуитивно и лесно ще свихме с него.

 

 

Да кажем и няколко думи за предната камера на Xperia X Compact - 5MP са напълно достатъчни за едно добро селфи което да споделите с приятелите си в социалните мрежи. Тестовете ни показват, че снимките на при слаба осветеност също не са проблем защото апертурата е f/2.0. Тук обективът също е широк 22мм, което автоматично ви позволява да уловите повече лица в кадъра си.  

 

Тестови снимки