Вижте още видео ревюто: Новият флагман на Sony Xperia 1 - Дизайн, Цена

Вижте още видео ревюто: Смартфон Sony Xperia 1 - Тест на дисплей, хардуер и батерия

 

Благодарение на поредица от подробни видео ревюта, които Digital.bg му посвети, познавате добре актуалният флагман на Sony. До мен стои Xperia 1 - първият в света 21:9 смартфон. За техническите му параметри сме говорили много – като за тези от вас, които са пропуснали да гледат ревютата или искат да си ги припомнят, директни линкове сме оставили над статията В нея ще си говорим само и единствено за камерите и за това, как снима Sony Xperia 1. Тук ще говорим по-малко и ще ви показваме повече снимки и видео.

Самото име на този модел подсказва, че Sony правят препратка към новото начало. Че е начало, начало е - но дали ще успешно за японският технологичен гигант? Притеснението, което се прокрадва е, че Xperia 1 е малко нишов, но пък от друга страна в наши дни смартфон потребителите търсят именно камерафони, a а този е точно такъв. С него можете да можете да снимате видео с кинематографско качество и да използвате различни настройки, филтри и персонализации за него. Тоест спокойно можете да използвате Xperia 1 за късометражно мобилно кино.

 

Xperia 1 е първият смартфон на Sony, който има 3 камери. Основен сензор, телефото и широкоъгълен, като при първите два имаме и 5-осева оптична стабилизация. Всеки от сензорите е 12MP. Широкоъгълният е с размер 1/2.6"и 1.4µm, снима със светлосила f/1.6 и е на 26мм. За снимки с широк обхват имат отделен Ultrawide сензор на 16мм, което не е нещо впечатляващо, защото например при Samsung Galaxy S10, милиметрите са 12.

 

 

Каква е разликата между 16мм и 12мм, можете да видите във видео ревюто над тази статия. Третият сензор е телефото – с 2х оптично приближаване, апертура f/2.4 и размери 1/3.4"и 1µm. При телефото снимки като тези, голям помощник е предикативният PDAF фокус.  Една добра камера обаче не е само обективи. 

 

 

Тук важен фактор е и системата , която обработва изображенията - BIONZ X, онаследена от Alpha фотоапаратите на Sony. Благодарение на потискането на шума в снимки в RAW формат и автоматичният AF фокус, който проследява очите на обекта в кадър, снимките стават наистина добри. Ще добавим, че камерата на Xperia 1 има възможност при задържане на спусъка да снимка 10 fps (кадъра в секунда), дори движещи се обекти, защото автоматичен фокус и автоматична експонация (AF/AE) неутрализират почти на 100% възможността да се появи размазване.

 

 

При снимки при почти пълна липса на светлина, можете да се възползвате от дългата до 30 секунди експозиция, но единственото условие е да използвате статив. Магията на нощният режим при снимки от ръка, която въведоха в последно време Huawei при Mate 20 Pro и P30 Pro, тук не е налична и ако снимате от ръка, ефектът няма да е същия. Все пак Sony имат не лоша SteadyShot стабилизация, която съчетава едновременно оптично и електронно стабилизиране. Нея най-добре оценяваме при снимане на видео.

 

 

При видеото ще отбележим, че Единицата е първият смартфон в света, който снима в 4K качество с HDR и съотношение на страните 21:9 в Cinema Pro "с технология CineAlta". Реално можете просто да натиснете спусъка, който освен виртуален, може и да е физически чрез този бутон. Ако сте малко по-любопитни, а вероятно щом сте си купили Xperia 1 сте, можете да използвате Pro режима, който ви разкрива огромен набор от възможности. Тук ще ги погледнем в детайли.

 

 

Имате на разположение  професионални цветови корекции, благодарение на които можете да постигнете реалистичен или ефектен цвят при някоя сцена. Можете също така да променяте ISO  в диапазона 50 до 1600, за да избегнете неприятният момент със супер тъмен или изгорял кадър. При снимане на бързо движещи се обекти, като например автомобили или някакъв спорт, можете да регулирате скоростта на затвора от 1/23.98 при 360 градуса ъгъл до 1/6165.26 при 1.4 градуса.

 

 

Какво означават тези цифри? Най-общо казано - в обектива влиза повече светлина, но движението става по-размазано. Това е идеално решение за кино ефекти при ограничено наличие на светлина. Можете също така бързо да превключвате между 3 фокусни разстояние - 16мм f2.4,  26мм f/1.6 и 52мм f/2.4. Първото се използва за широкоъгълно видео, второто е стандартно, а третото се използва при портретно снимане. При видео имате възможност да снимате в 2160p с 24или 30fps с HDR, можете да снимате и кадансово в 1080p с 960fps.

 

 

И макар да не е специализиран за селфита, Sony Xperia 1 прави не лоши такива. Той има 8 MP предна широкоъгълна камета на 24mm, с 1/4" размер и 1.12µm. Снимките при слаба осветеност не са проблем, заради апертурата f/2.0. Видеото което снима предната камера с FHD качество, като е налична и 5-осева електронна стабилизация.

 

 

Ако вие сте си купили вече такъв телефон, можете да споделите впечатленията си от него с нас и всички останали зрители във формата за дискусии на сайта ни или на нашата Facebook страница.