Преди броени минути в Барселона се състоя премиерата на новите топ модели смартфони на Sony. Това са наследниците на миналогодишните XZ3, XZ2 Premium и XA2 Plus, като новите модели идват и с изцяло нови имена. И този път Digital.bg е първата българска медия, която ще ви покаже горещите премиери преди всички останали.

 

 

Започваме с флагмана – Xperia 1. Дизайнът му определено е интересен и доста по-различен от това което сме виждали до момента от Sony. Първото нещо което се набива на очи е издълженият корпус. Въпреки, че телефонът е с огромен 6.5“ дисплей, той лесно се побира в ръка. Концепцията на Sony е била да създадат кинематографски телефон с дисплей със съотношение на страните 21:9. Основни преимущества са гледането на филми в този формат и играта на игри, но освен това на работният си дисплей получават много повече икони, без да ви се налага да слайдвате постоянно. Това ще оцените и когато четете дълги текстове, макар че при тях пък е минус, че на един ред ще имате по-малко символи. Но факт – ако вземем за пример Huawei Mate 20 който е с реципрочен диагонал на дисплея, там ширината на корпуса е 77.2мм, доколкото тук ширината е едва 72мм. Има обаче едно „но“, Сонито е с почти сантиметър по-високо заряди споменатото съотношение. Качеството на картината е много добро – все пак дисплеят е 4K OLED с HDR . Нестандартната резолюция е 3840 на 1644 пиксела.

 

 

При хардуера ни очаква един изключително добър процесор, който бе представен в края на миналата година и вече използват Samsung Galaxy S10, S10E, S10 Plus, S10 5G, сгъваемият Fold и Lenovo Z5 Pro GT. Досетихте се, това е Qualcomm Snapdragon 855. Партнират му GPU Adreno 640 и 6GB RAM. Интересно е да се отбележи, че от изброените преди малко смартфони с Snapdragon 855, единствено S10E има версия с 6GB RAM, при всички останали обемът е 8, а при двата топ флагмана, дори 12GB. Когато имаме за тест финални бройки, ще подложим Xperia 1 на различни Benchmark тестове и ще съпоставим резултатите с тези на другите модели, използващи това CPU.

 

 

Xperia 1 се предлага в 4 цветови разновидности – черна, сива, лилава и бяла. Нивото на протекция е IP65/68 и телефонът спокойно може да бъде мокрен. По периферията намираме слот за 2 SIM карти който е от хибриден тип – тоест в него можете да поставите или едновременно 2 SIM карти или в едното гнездо да е допълнителната карта памет с максимум 512GB. Като тук ще отбележим, че сториджа е 64GB или 128GB.

 

 

Съвсем очаквано за японският технологичен гигант, камерата на техният флагман смартфон е на топ ниво. Тя е Motion Eye с 3 сензора. Основният е 12MP Exmor RS с 1/ 2.6” размер на 26мм. Той е със забележителна апертура – f/1.6, като светлосилата по ISO е 3200. Имате втори телефото сензор който отново е 12MP, но този път е с размер 1/3.4” и вече е с фокусно разстояние 52мм. Апертурата тук е f/2.4. Третият сензор е със същият мегапикселов еквивалент, но вече е широкоъгълен. Той е на 16мм и с размер 1/3.4”. Снимките обхващат цели 135 градуса във формат 4:3. Телефонът снима видео с 4K качество, като оптичната Optical SteadyShot стабилизация е 5-осева. Във Full HD можете да снимате Super slow motion 960fps. Тук можете да се възползвате от кино режима Cinema Pro, при който настройките на кадър за наистина впечатляващи. Предната селфи камера е 8MP с 1/4” размер и партура f/2.0

 

 

Батерията която захранва всичко това е с 3330mAh които в зависимост от начина ви на употреба, могат да стигнат за до 2 дни. Типично за Sony, Xperia 1 има и Smart STAMNIA режим с който можете да увеличите времето за автономност значително. При батерията ще отбележим 2 съпътстващи минуса – в комплект с Xperia 1 не върви бързо зарядно и телефонът не  поддържа безжично зареждане. Като за второто от Sony казаха, че се е наложило, заради дебелината на телефона, която е 8.2мм. Историята обаче познава 6.4-инчовите Samsung Galaxy.  S10 Plus и LG V40 ThinQ, които са дебели 7.8мм и 7.6мм, както и 6.5-инчовият Apple iPhone XS Max - дебел 7.7мм.

 

 

Всички тези смартфони поддържат Wireless Charging. Добрата новина е, че за сметка на бързото зарядно, в комплакт с Xperia X1 ще вървят висококачествени стерео слушалки с които ще можете да се насладите на High-Resolution Audio с DSEE HX и LDAC звучене. В корпуса на телефона има 2 високоговорителя като звукът е High-Resolution с Dolby Atmos.  

 

 

Цената на която ще се предлага флагманът на Sony в България е около 1800лв. Очаквайте и второто видео ревю, което посветихме на модели Sony Xperia 10 и 10 Plus.