Mилионите фенове на компанията са се фокусирали изцяло върху разработката на Sony PlayStation 5, която трябва да бъде налична на пазара през празничния сезон в края на годината. Докато геймърите нямат търпение да разберат повече за конзолата проблемите на Sony в мобилната индустрия продължават с пълна сила. 

Японският производител не успява да открие подходящ начин да се конкурира с водещите производители на Android. Агресивните стратегия на китайски брандове като Xiaomi и Oppo допълнително задълбочават ситуацията. Един от последните премиум смартфони, който видяхме на компанията от началото на годината досега е Sony Xperia 10 II.

Представянето на този смартфон не е достатъчно да позволи на Sony да се превърнат в един от петте най-големи производители в индустрията. Финансовите резултати за първото тримесечие на 2020г. очертават по най-добър начин проблемите, пред които са изправени от Sony. 

Оказва се, че за този период са реализирани доставките на едва 400 хил. смартфона, което е внушителен спад спрямо позициите в края на миналата година.

 

 

Така например само през предходното тримесечие Sony са доставили над 1.3 млн. устройства с бранда Xperia, което представлява с 69.2% повече, в сравнение с настоящите стойности, съобщавa АndroidHeadlines. 

Сходна е ситуацията с периода януари-март 2019., когато компанията е реализира продажбите на 1.1 млн. смартфона. Конкретните планове на Sony бяха да продадат поне 700 хил. устройства, но успяха да реализират малко повече от половината от тях. 

Със сигурност разпространението на коронавируса се е отразило негативно на японския бранд, но не променя факта, че изпитват проблеми в световния пазар на смартфони. Важно е да отбележим също, че резултатите за фискалната година, която приключи през март също не дават сериозни поводи за оптимизъм.

Sony сами си поставиха целта да реализират над 5 млн. продажби за изминалите 12 месеца, но след това ревизираха тази стойност до 4 и дори 3.5 млн. В крайна сметка действителните продажби са едва 3.2 млн. Навлизането на 5G технологията определено ще има ключово значение за бъдещето на Sony.

 

Още от Digital: Sony затвориха официалния си уеб сайт за смартфони