Смартфоните имат все по-мощен хардуер и не спират да ни изненадват със своите възможности. Камера технологиите са една от сферите, където конкуренцията между производителите е най-ожесточена. Флагманите с Android вече предлагат модули с по четири сензора, които могат да записват 8K видео и използват усъвършенствани системи с изкуствен интелект.  

Sony винаги са имали репутация на влиятелно име в мобилната фотография, която продължават да доказват с новите си продукти. Японският производител вече е готов с най-новите си смарт сензори за смартфони, които ще изведат възможностите за снимане на съвсем различно ниво. Sony IMX500 и Sony IMX501 са първите камера смартфони с вградени звена с изкуствен интелект, които са съчетани в един модул.  

Двете версии на сензора предлагат 12.3-мегапикселова резолюция и интелигентна визия, като данните се анализират и обработват в реално време от камерата. Използването на изкуствен интелект позволява сензорите на Sony да засичат и идентифицират реални обекти без да споделят информацията с облачни сървъри на компанията, съобщава Engadget. 

 

 

Използването на алгоритми с изкуствен интелект в хардуера на смартфоните може да допринесе за подобряване на сигурността и за предоставянето на актуална информация в реално време. Камера приложението ще може да се възползва от AI ефекти и интерактивни елементи, които правят снимките ни по-реалистични.

Следенето на обекти с бърза скорост е подходящо например за поставянето на камера пред дома и заснемане на хората, които преминават и изпращане на уведомление на началния екран. Sony обещават безпрецедентни възможност за фокусиране на движещи се обекти в клипове с висока резолюция.

Sony IMX500 и Sony IMX501 предлагат допълнително ниво на сигурност и са изключително подходящи за модерните системи за видеонаблюдение. Обработването на данни във вградения хардуер гарантира и по-бърза скорост от функциите за облачно споделяне на информацията. Първите устройства със сензорите с вграден AI модул ще са достъпни на пазара преди края на годината.

Kомпанията ще се постарае да интегрира Sony IMX500 и IMX501 в максимален брой продукти, за да популяризира иновативните си технологии на пазара.

 

Още от Digital: Sony искат да разработят DSLR камери за смартфони