Sony представи нов сензор за камера за смартфон, който е първият по рода си в индустрията. Той е трислоен със собствена памет, като всичко е събрано в един-единствен чип съобщава SlashGear. Стандартните сензори са двуслойни, като на практика отгоре е светочувстителната зона с пикселите, а под нея е електрониката.

 

Новата разработка на Sony добавя слой с DRAM модул между двата. Досега DRAM модулите се използваха най-вече от процесорите. Sony обаче намира интересно приложение за тях и в CMOS модулите за камери на смартфони.

 

 

 

Чрез DRAM значително се увеличава обемът на информация, който може да бъде обработен от сензора. Това означава, че сензорът ще може да запаметява същия обем информация за много по-кратко време. Резултатът ще са още по-бързи камери. Новият сензор на Sony например може да запамети 19.3 млн. пиксела при експозиция 1/120. Без DRAM слоя, експозицията трябва да е 1/30. Освен това сензорът ще може да записва видео с 1000 кад/сек. при Full HD резолюция.

 

Общо сензорът има 21.2 използваеми мегапиксела. Може да записва 4K видео с 60 кад/сек или Full HD с 240 кад/сек. DRAM модулът е с капацитет 125 МВ и скорост 1 гигабит. За сега Sony не е коментирала кога сензорът ще се появи в първите смартфони.

 

Още от Digital: Sony разработват нов камера сензор, който има вграден поляризиращ филтър