Sony имат високи очаквания за представянето на PlayStation 5. Желанието на компанията да подобри рекорда по продажби на PS4 през първата година, обаче може да не се реализира. Причината не е свързана с интереса на потребителите, който остава доста сериозен. Японският производител не успява да достави необходимия брой компоненти за PlayStation 5.

Това е само едната страна на проблема, който е предизвикан от хардуерната криза в индустрията. Съществени затруднения Sony изпитват и с разпространението на коронавируса в някои страни, където компанията произвежда чипове за своята конзола. Комбинацията от тези процеси води до понижаване на прогнозата за производство от първоначалните 16 млн. до актуализираните 15 млн. бройки.

По този начин Sony поставят голяма въпросителна около възможността да реализират продажбите на 14.8 млн. версии на Sony PS5 до края на фискалната година. Проблемите с недостига на компоненти се появяват и в навечерието на празничния сезон през декември, което също е доста неприятно за плановете на компанията.

 

 

Логистичните затруднения тепърва ще се отразяват на популярността на устройството. Все пак Sony се надяват бързо да намерят решение и да стабилизират доставките на PS5 в глобален мащаб. Геймърите изпитват проблеми с намирането на конзолата в търговските мрежи от месеци, като изглежда ситуацията не само няма да се стабилизира, но и ще се влоши допълнително.

Sony поддържат ежедневни контакти с представителите на веригата за доставки, които трябва да потвърждават наличния инвентар и планираните доставки. Трябва да отбележим също, че други производители като TSMC и Toshiba, които участват в сглобяването на PS5 също са засегнати от кризата.

Nintendo вече намалиха своята прогноза за продажби на Switch, а друго популярно име в индустрията, като Valve отложи премиерата на своята портативна конзола Steam Deck за първото тримесечие на 2022г.

 

Oще от Digital: Ще има недостиг на PlayStation 5 до края на 2021г., според Sony