Sony е една от технологичните компании с най-добре развита и разнообразна дейност. Освен смартфоните, които ви показваме в ревютата си, Sony правят телевизори, камери, фотоапарати и дори продават висококачествените си сензорите на други марки, които ги интегрират в устройствата си. 

 

 

Sony са доста силни и в озучението, където имат дълбоки традиции още от уокмените и дискмените, които бяха хит през миналия век. Имаме и геймърската индустрия, в която Sony също сред основоположниците, със своя PlayStation. Японската компания е активен участник и в развлекателния бизнес, където е собственик на филмовото студио Columbia Pictures и дъщерната си компания Sony Music.

Именно в последният споменат развлекателния бизнес, Sony направиха и последната си инвестиция. Става дума 400 милиона долара които бяха инвестирани в китайската младежка платформа Bilibili. В нея е включено огромно количество съдържание от забавни анимации, комикси, игри, видеоклипове, записи от стриймове на живо, реализирани от самите потребители на платформата. Проектът стартира още през 2012 година, когато за година има едва 560 000 абонати, а само до края на 2017 година, броят им нараства до почти 32 милиона. 

След реализирането на сделката с Bilibili, Sony придобива 17.3 милиона акции, което около 5% от общия си брой акции на компанията, която към днешна дата се оценява на 8 милиарда долара. По данни на NASDAQ, една акция на Bilibili, днес се търгува 26.2 долара. Анализатори на пазара смятат, че на база това може да се каже, че китайкста компания е силно просперираща и инвеститицията на Sony ще доведе до сериозни дългосрочни печалби.

По време на пандемията с COVID-19, Bilibili бележи огромно повишение на потреблението. Това е най-популярната онлайн платформа в Китай, като по последни данни, всеки потребител стои по 111 минути в нея средно за един ден.

 

 

В интервю публикувано в Deadline, главният изпълнителен директор на Bilibili Руй Чен (Rui Chen) споделя, че компанията е изключително щастлива от факта да си сътрудничи с гигант като Sony, който е световен лидер в областта на развлеченията и технологиите. По думите му Bilibili  очаквамт с нетърпение да обединят усилията си със Sony, за да задоволят огромните и нарастващи нужди от забавления в Китай, който в момента е поставен пред сериозно изпитание, както и целия останал свят. 

Още от Digital.bg: Huawei разкри защо смартфоните P40 и P40 Pro не използват 120Hz честота на опресняване на дисплея