През далечната 1963г., компанията Philips представя своето революционно устройство. Компакткасета, която последствие се нарича само касета и има голяма популярност в 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век. Тя може да записва върху магнитната си лента, както аналогов сигнал - изразяващ се в музика и говор, така и цифров сигнал с данни. Макар второто предназначение да не е често срещано.

 

През 90-те касетките се изместват от компактдисковете които използваме и до днес. Има обаче една умна мисъл „Всяко ново е добре забравено старо.” Това потвърждава и последната премиера която направи японската марка Sony по време на международната конференция Magnetics в Дрезден. Става дума за лентови касети от изцяло ново поколение, които могат да съхраняват 74 пъти повече информация спрямо добре познатите ни ретро устройства.

 

 

По спецификациите дадени от Sony, на един квадратен инч могат да се поберат 148GB данни, което респективно значи, че на една касетка могат да се съхранят огромните 185TB. Новата технология е базирана на магнетронно разпрашаване. При него на полимерната подложка на лентата се нанасят аргонови йони, които образуват слой магнитни кристали. Техният размер средно е само 7.7nm. Звучи доста сложно, но факт е, че успява да вдъхне нов, съвсем различен живот на касетите които са с над 50-годишна история.

 

За момента не е ясно, какви устройства ще разчитат информацията от новите касети на Sony. Целевата аудитория в начален етап се очаква да бъдат центрове за физическо съхраняване на информация, но след години е възможно касетите да станат масови и използвани от всички потребители.

 

Прочетете още: Обучават Орли за лов на Дронове