Японският производител изпитва проблеми в мобилната индустрия, но има силно присъствие при камера сензорите и се подготвя усилено за премиерата на Sony PlayStation 5. Със сигурност бизнес модела на компанията е достатъчно гъвкав да им позволи да компенсират финансовите загуби на дадено подразделение с успеха на друга дивизия. 

Последните данни на Reuters сега ни информират за поредната стъпка за консолидиране на бизнеса на Sony. Този път става въпрос за вътрешно преструктуриране. Оказва се, че Sony Corp. са решили да превърнат финансовото звено Sony Financial Holdings в изцяло притежавана от компанията структура. 

За целта е отправена оферта в размер на $3.72 млрд., като в момента Sony Financial Holdings оперира самостоятелно и се търгува публично на борсата. Пазарните наблюдатели очакват няколко съществени предимства за бизнеса на Sony Corp. след извършване на сделката. 

Реализирането на придобиването ще позволи на Sony да засилят своето присъствие в областта на финтех технологиите и да се превърне в по-голям конкурент на Alibaba и Аpple. 

 

 

Желанието за придобиване на Sony Financial Holdings e част от агресивната стратегия налагана от новия главен изпълнителен директор, Кеничиро Йошида. Неговата цел е в дългосрочен план да се подобри стабилността на приходите във всички бизнес дивизии на компанията. 

За разлика от своя предшественик новият шеф измести изцяло фокуса от продажбите на потребителска електроника с нисък марж към развлекателното съдържание и бизнеса базиран на абонаментни услуги. Ако се реализира това ще бъде най-голямата сделка за Sony под ръководството на Кеничиро Йошида. след купуването на EMI Music Publishing за цена от $2.3 млрд. преди две години.

Финансовият бизнес на Sony продължава да отчита солидни приходи в Япония и ще има важно значение за геополитическото пръствие на компанията. Тази дивизия генерира около 15% от оперативната печалба за японския гигант на тримесечие. В момента Sony Financial Holdings притежава персонал от над 11 хил. души по цял свят. Сделката вероятно ще бъде потвърдена до дни.

 

Oще от Digital: Sony Мobile затвориха онлайн магазина си в Европа