Още от Digital.bg: Защо Sony PlayStation 4 няма да поевтинее

 

Когато говорим за смарт телевизори, в премиум класа има една марка, която винаги събужда интерес, когато представя нов модел. Става дума за Sony и за техните Bravia, които през годините показват различни и много интересни модели. Ако се върнем назад във времето ще си спомним за 2014 година, когато за първи път видяхме 4K телевизора Sony Bravia X95, модел който независимо от възрастта си, все още има актуални параметри и съвременен дизайн.

 

 

През 2016 година, той беше наследен от 4K телевизора Sony Bravia XD93, който беше характерен с това, че профилът му е дебел само 12мм, което за онова време си беше рекордно малко. Година по-късно дойде Sony Bravia KD-55A1, който имаше OLED дисплей, HDR и Android TV. И така през всяка следваща година, Sony надграждаха телевизорите си, за да стигнат до днес, когато по време на технологичното изложение CES 2021 представиха обновената си гама от телевизори.

 

 

Един от тях е Sony Bravia XR A80J, с който ще ви запознаем в тази статия, а във видеото над нея, можете да видите подробно дизайна и някои от ключовите му характеристики. Това е първият в света телевизор с когнитивна интелигентност. Зад този сложен технологичен термин стои възможността на телевизора да пренася образа и звука на следващо ниво с фирменият Cognitive Processor XR.

Той разбира как хората виждат и чуват, на база това изкуственият интелект разбира и обработва информацията, като предоставяйки напълно ново изживяване, което не ви поставя като страничен наблюдател на случващото се в екрана, а ви прави едно цяло с него, като ви потапя в съдържанието.

 

 

Звучи като научна фантастика, но е реалност. Когнитивният XR процесор може да анализира кръстосано всеки елемент от видяното и чутото от човека, като цвят, контраст и отделни детайли, след което ги анализи по същия начин, както би го направил човешкият мозък.

Така възприемането на случващото се пред вас върху телевизора е много по-реалистично. Анализира се фокус, цвят, яркост, яснота, контраст и други.

 

 

Тази иновативна технология разделя екрана на Bravia XR A80J стотици зони, като в тях разпознава отделните обекти и ги сравнява със стотици хиляди други, които изграждат картината. От споделеното от Sony по време на CES 2021, по същият начин работи човешкият мозък при възприемането на заобикалящият го свят.

При иновативната технология, звукът е пряко свързан с картината. Споменатият XR процесор може да засече позицията на звука на екрана и да го насочи към правилният източник на възпроизвеждане на звука. Така ако преди смятахме, че само едно външно озвучаване с 5.1 Surround sound е достатъчно– е вече има и още по-добро решение, което ъпгрейдва системата и то се намира в процесора и изкуственият интелект, които са в самият телевизор.

 

 

Sony Bravia XR A80J е OLED с XR Picture и пресъздаването на цветове е изключително реалистично. Дизайнът на телевизора е минималистичен One Slate, като рамка около екрана почти липсва.

Стойката се състои от две почти перпендикулярни крачета, които държат телевизора съвсем малко над повърхността, върху която е поставен. Стойката е 3-посочна и позволява различна регулация. Стойката е направена от алуминий, а рамката на телевизора има обработка, наподобяваща такъв, но реално е преработен поликарбон.

 

 

Sony Bravia XR A80J е Android TV базиран и работи с Apple AirPlay и Apple HomeKit, като са налични функции за Voice Search, Chromecast. Моделът се предлага във варианти с 55", 65" и гигантски 77" диагонал