Отдавна вече телевизорът не служи само за гледане на телевизия и резолюцията на дисплея му не е основният критерий за качество. Нагледното доказателство на това твърдение е новият 55" Sony Bravia KD-55A1 който Digital.bg ще ви представи в това свое ревю. Той е с OLED дисплей с 4K Ultra HD качество, висок динамичен обхват (HDR) и операционна система Android TV.

 

 

Първото нещо което забелязват очите ни в A1 е дизайна - този телевизор изглежда сякаш плува във въздуха - той няма стойка и рамка които да го ограничават и да спират свободата му. Бихте си казали "Прекалено много суперлативи." Но тук суперлативите определено са заслужени.

 

 

Достатъчно красноречиво доказателство, че дизайнът на A1 е супер иновативен и интересен е наградата на Red Dot "Най-добър от най-добрите". Както знаем това признание не се дава на всеки и за да го заслужиш, трябва сериозно да поработиш.

 

Acoustic Surface

Bravia A1 няма външни високоговорители, Acoustic Surface системата на Sony превръща целият телевизор във говорител.

 

 

Това става чрез скритите в корпуса акуатор, като насочва звука директно към гледащия, като слива в едно картина и визия, за да могат японците спокойно да кажат по време на представя нето на новата серия телевизори „Вижте звука”.

 

 

55” 4K дисплей на KD-55A1 е с резолюция 3840x2160. По традиция за Sony той е TRILUMINOS, технология за която можем най-общо да кажем, че картографира цветове от по-широка палитра, като по този начин възпроизвежда вярно всеки оттенък и нюанс в обектите които гледаме на телевизора си.

 

 

Освен всичко което виждаме с очите си в един съвременен Smart телевизор, в характеристиките му има още един много важен компонент и това е процесора.

 

4K HDR X1 Extreme

При Sony Bravia базовият процесор е 4K X1, в по-високият клас процесорът има динамично подсилване на контраста и носи името 4K HDR Processor X1, а при телевизора който ви показваме в това свое видеоп ревю имаме вече нещо революционо.  4K HDR X1 Extreme може да се похвали с двойна обработка на базата данни и супер прецизно картографиране на цветовете.

 

 

Чрез технологията OLED те изглеждат толкова реалистично пред очите ви, сякаш са живи. Черното е наистина черно, а не сивее – проблем който вече сме срещали при много други телевизори. Споменатият преди малко 4K HDR X1 процесор управлява самостоятелно над 8 милиона OLED самоосветяващи се пиксела които постигат много добри детайли, цветове и нюанси. Едва ли ще изненадаме някой – картината е идеална.

 

 

Още нещо характерно за OLED е, че без значение дали гледаме телевизора фронтално или под ъгъл, цветовете на картината остават без промяна.

 

 

Малко по-рано споменахме HDR, но какво се крие зад тази абревиатура и какво прави High Dynamic Range? Най-добре ви отговорим на този въпрос, ако ви пуснем видео с пейзаж в който има дълбочина на кадъра.

 

 

Благодарение на HDR обектите на преден и заден фон едновременно ще бъдат достатъчно добра видими, но няма да изглеждат като залепени в една равнина.  Облаците в небето също стоят като триизмерни. С Object-based HDR remaster цветовете на отделните обекти на екрана се анализират и контрастът се коригира спрямо тях, а не спрямо черно-бялота скала както при масовите телевизори.

 

Super Bit Mapping

Друга технология която използва новия A1 телевизор на Sony е Super Bit Mapping при който 14-битова обработка се елиминират резките граници при отделните тонове на един и същи цвят, както при 8-битовият източник. Например при залез. небе или пък море. Всеки цвят има 64 пъти повече нива на цветовете спрямо този при масовите дисплеи.

 

 

Е, вече познавате добре 55" Sony Bravia KD-55A1, но ако все пак ви е интересно да разберете повече за някоя по-специфична техническа характеристика, в текстовата статия под видео ревюто ни можете да намерите повече подробности.