Соларните панели с всяка изминала година се превръщат в основен източник на енергия в много индустрия, което се дължи и на невероятната работа на учените по цял свят, които постоянно подобряват възможностите на тази технологии. Изследователи от Ocean University of China сега направиха впечатляващо откритие, което може да подобри значително ефективността им в пространства, където няма достатъчно слънчева светлина. Ключовият компонент в техния проект е уникалния материал графен, което се дължи на неговата структура, както и на изключително високата му проводимост, предаде Pocket-Lint.

 

Панелите им представляват иновативно съчетание между обогатен от графен електрон и специално Dye-Sensitised соларна клетка, като благодарение на положително заредените натриевите, калциев и амониеви йоди те могат да използват дори дъждовните капки, за да генерират заряд. В момента тестовете им показват ефективност от приблизително 6.5%, което е доста малко, но подобна технология определено има потенциала да промени изцяло начина, по който работят соларните панели. Един ден те биха могли да ни позволят да генерираме електричество 24 часа в денонощие, независимо дали е ден или нощи, както и какви са атмосферните условия навън.

 

Учените възнамеряват да продължат да експериментират с тази технология в опита си да революционизират изцяло соларните панели във вида, в който ги познаваме днес. Подобни възобновяеми източници на енергия имат потенциала да изместят класическите изкопаеми горива като основен източник на енергия, като също така са и безвредни за околната среда. Проектът е поредното доказателства за изумителните качества на графена, които мнозина неслучайно наричат материала на бъдещето.

 

Вижте как графенът ще промени дизайна на мобилните устройства